December-dirigeermaand bij AVROTROS

AVROTROS

De hele maand december staat bij AVROTROS in het teken van dirigeren. Op televisie barst de strijd om de gouden baton los in Maestro en in Tijl en de Negende van Beethoven volgen we het titanenproject van Tijl Beckand die zich na jarenlange voorbereiding waagt aan het dirigeren van de overdonderende, laatste symfonie van Ludwig van Beethoven. 

Vanaf 5 december: Wie wordt de nieuwe Maestro?
Op 5 december start het zesde seizoen van de tv-show Maestro. Ook in dit nieuwe seizoen bestijgen Bekende Nederlanders de bok om hun dirigeerkunsten met elkaar te meten. De nieuwe deelnemers zijn actrice en musicalster Simone Kleinsma, radio dj en Youtuber Bram Krikke, journalist en presentator Henk Spaan, actrice en cabaretière Plien van Bennekom, presentatrice en radio dj Eva Cleven, journalist en presentator Pieter Jan Hagens en rapper en producer Sor. De kandidaten krijgen de leiding over een gloednieuw Maestro-orkest en worden onderworpen aan de kritische beoordeling van juryleden Dominic Seldis, Isabelle van Keulen en nieuwe juryvoorzitter Henrik Schaefer. Lees hier meer over het nieuwe seizoen van Maestro.

Maestro is vanaf 5 december om 20.20 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1. Maestro Aftertalk is om 21.20 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2 Extra.

Vanaf 19 december: Tijl gaat de onmogelijke Negende symfonie van Beethoven dirigeren
Tijl Beckand is 14 jaar oud wanneer hij voor het eerst een stukje van de Negende van Beethoven hoort. Vanaf dat moment zit de ‘Negende’ in zijn DNA en ontstaat een levenslange droom die dit jaar gaat uitkomen; de Negende dirigeren!
In zes afleveringen gaat Tijl niet alleen het verhaal vertellen zoals wij dat al jaren van hem gewend zijn, maar hij gaat ook anderhalf jaar in training om het meesterwerk onder te knie te krijgen. Hij brengt daarom een bezoek aan Jaap van Zweden, probeert een orkest te strikken en krijgt les van Maestro Jules van Hessen. Misschien lukt het hem ook om een koor samen te stellen dat bestaat uit alle nationaliteiten die Nederland kent. Alle Menschen werden brüder, maar dan ‘the real deal’, zeg maar. Lees hier meer over Tijl en de Negende van Beethoven.

Tijl en de Negende van Beethoven is vanaf 19 december om 19.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. De registratie van het concert is op 23 januari om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2 te bekijken.

“Alle Menschen werden brüder, maar dan ‘the real deal’.”
 

Zaterdag 4 december: Henrik Schaefer, topdirigent & juryvoorzitter van Maestro, bij "Een goedemorgen met..."
Maak kennis met de nieuwe juryvoorzitter van Maestro: niemand minder dan de Duitse topdirigent Henrik Schaefer. Luister zaterdag 4 december a.s. om 10.00 uur naar Een goedemorgen met… Henrik Schaefer op NPO Radio 4. Als jongste orkestlid ooit werd Henrik Schaefer op zijn 22e aangenomen als altviolist van de Berliner Philharmoniker. Negen jaar later stond hij als dirigent voor hetzelfde orkest. Momenteel is hij muziekdirecteur van het Volksoperahuis Stockholm en is hij professor aan de Universiteit van Göteborg. En vanaf zondag 5 december is Schaefer wekelijks te zien als nieuwe juryvoorzitter van het tv-programma Maestro.

AVROTROSNPO Radio 4

Henrik Schaefer

De slag te pakken? Houd onze social media in de gaten voor extra dirigeercontent. Daar zie je bijvoorbeeld de komende weken dirigent Leonard Evers, die je een inkijkje geeft in het dirigeervak.