Dit zijn de 26 finalisten van het Eurovisie Songfestival in Liverpool

AVROTROS

De finalisten van het Eurovisie Songfestival zijn bekend! Zaterdagavond strijden 26 landen om de Eurovisiebeker. De Oostenrijkse Teya en Salena  openen de show met 'Who the hell is Edgar' de show en de Britse Mae Muller sluit de show ad met 'I wrote a song'. 

Vakjury's verantwoordelijk voor 50 procent van de stemmen.

In tegenstelling tot de halve finales tellen in de finale de punten van de jury ook mee. Voor 50 procent bepaald de kijker dus de stemmen en de andere 50 procent is in handen van de vakjury's van alle deelnemende landen. De vakjury's kijken traditiegetrouw op vrijdagavond naar de jury final en baseren daar hun punten op. De show van vrijdagavond is dus voor alle deelnemers net zo belangrijk als de show van zaterdagavond. Ook vanuit Nederland kijkt er vanavond een vakjury en delen zij punten uit. 

1. Oostenrijk: Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar?

Deze landen zie je zaterdagavond in de grande finale van het Eurovisie Songfestival. Volgens de bookmakers maken Zweden en Finland de grootste kans om de felbegeerde troffee te winnen.

Wanneer kan ik mijn stem uitbrengen?

Je kunt je stem uitbrengen op de deelnemende landen tijdens de live-uitzending op NPO 1 op zaterdag 13 mei 2023 (finale). De exacte tijden van de televoting worden tijdens de show aangegeven door de presentatoren.

Hoe kan ik stemmen?

Je kunt je stem uitbrengen via https://www.esc.vote/

  • - Je kan niet op Nederland stemmen met een Nederlandse simkaart. 

  • - Stem via de 'Eurovision Song Contest' app in de App en Play store en ga naar 'vote'!  

  • - Bel naar 0909 03 (+ getal 01 t/m 15 voor het land)

  • - SMS het volgorde nummer (01 t/m 15) van het land naar 2580 

Lees de stemvoorwaarden

Beoordeel alle acts

Geef alle landen tijdens hun optreden een cijfer voor hun nummer, zang en act en vergelijk jouw beoordeling met die van je vrienden en de rest van Nederland! Je kunt de gratis app downloaden in de App Store of Play Store.

Maar mocht je liever een scoreformulier uitprinten en met de pen invullen kan dat natuurlijk ook!