Drag in oorlog - My Generation @ War - Aflevering 3

AVROTROS

Op 24 februari valt Rusland Oekraïne binnen, het is oorlog. Dit verandert de toekomst van een hele generatie jongeren. In de derde aflevering van My Generation at War de verhalen van Dima en Arthur, beiden dragqueens, over hoe de oorlog hen dapperder, sterker en opener maakt.

LHBTI’ers in de frontlinie

De LHBTI-cultuur is enorm opgeleefd sinds het begin van de oorlog. Er vechten meer dan 2000 LHBTI’ers mee in de frontlinie.

Ondergedoken

Dima (18) komt uit de stad Konotop. Deze stad wordt aan het begin van de oorlog zwaar gebombardeerd. Samen met zijn familie heeft hij een week ondergedoken gezeten in een vochtige en koude schuilkelder.

In verband met de veiligheid vraagt zijn tante Dima naar Kyiv te komen. Sinds hij daar is aangekomen, is zijn leven drastisch veranderd. 

Dima weet al wel dat hij gay is, maar pas in de hoofdstad komt hij erachter dat er homo clubs en drag bestaan. Bij zijn eerste optredens trilt Dima zo erg van nervositeit dat hij Tremornaya wordt genoemd. Inmiddels gaat het een stuk beter en treedt hij een paar keer in de week op als dragqueen Cruella.

AVROTROS

Cruella

AVROTROS

Dima

Dima heeft dankzij de oorlog de drag-cultuur leren kennen en heeft zich daarin ontwikkeld. Hij heeft zichzelf gevonden.

“Ik denk dat iedereen de oorlog soms even moet kunnen vergeten”
Dima over zijn optredens

Doodskisten maken

Arthur (33) werkte als bioloog voor de gemeente Kyiv. Hij is een heel rustig persoon die helemaal in harmonie staat met de natuur. Hij kweekt zijn eigen groente en is hobby imker. In zijn tuin heeft hij tientallen bijenkasten staan. Zijn woning staat op slechts vier kilometer van de frontlinie.

Op 24 februari 2022 vliegen de raketten over zijn huis. Wanneer hij de volgende dag op zijn werk verschijnt, wordt alles wat ze normaal doen aan de kant geschoven. De werknemers worden per direct toegevoegd aan een defensie onderdeel van Kyiv. Hun eerste taak is het maken van doodskisten voor soldaten die gesneuveld zijn bij de verdediging van de stad. 

Open over geaardheid

De oorlog heeft ervoor gezorgd dat Arthur meer uitgesproken over zijn geaardheid durft te zijn. Hij ziet de dragclub als een sterk signaal naar de rest van de wereld dat Oekraïne een vrij land is en mensen hun eigen leven leiden, ondanks de oorlog.

“Het klinkt gek, maar de oorlog heeft me geholpen mezelf meer te uiten.”
Arthur Ozerov

De club ondersteunt de LHBTI community en een deel van de opbrengst gaat naar het leger. Zonder oorlog zou Arthur een kalm leven hebben geleid en niet uit de kast gekomen zijn.

AVROTROS

Aura

AVROTROS

Arthur

Voor zijn transformatie als dragqueen Aura gaat hij live op TikTok en kunnen mensen zien hoe hij zijn make-up doet. Ook kunnen ze dan chatten over de huidige situatie in Oekraïne en zijn leven als drag. 

Het verhaal van Dima en Arthur zie je in de derde aflevering van My Generation @ War, woensdag 26 juli om 21.00 uur op NPO 3.

Je kunt de serie ook in z’n geheel bekijken op NPO Start.