Muziek in oorlog - My Generation @ War - Aflevering 2

AVROTROS

Op 24 februari valt Rusland Oekraïne binnen, het is oorlog. Dit verandert de toekomst van een hele generatie jongeren. In de tweede aflevering van My Generation at War de verhalen van de muzikanten Taras en Daniil. Taras is leadzanger van de populaire Oekrainse band Antytila. De black metal band van Daniil was bezig met hun eerste demo. 

Taras (35) komt uit Kyiv. Hij is de zanger en frontman van de band Antytila, een populaire Oekraïense band. De band stond voordat de oorlog uitbrak op het punt om internationaal door te breken. Ze zouden door Europa gaan toeren. Dat liep anders. Sinds de oorlog is Taras hospik van de krijgsmacht. 

Wapens ophalen

Voor de oorlog zat hij al bij het bataljon, een legereenheid die zelfstandig kan opereren. Toen de oorlog uitbrak, gingen ze naar de basis van het bataljon om wapens op te halen en hun land te dienen. “We wisten dat Oekraine alleen zou kunnen overleven als iedereen verzet zou bieden. Het maakt dus helemaal niet uit wie je voor de oorlog was. Muzikant, leraar of loodgieter.”

 (Tekst gaat verder onder afbeelding)

AVROTROSAVROTROS

Taras in de muziekstudio

Kantelpunt

In de eerste week van de oorlog werd hun basis aangevallen. Hierbij verloor hij lotgenoten, voor Taras het kantelpunt. ‘Ik besefte ineens dat het echt oorlog was en dat ook ik elk moment kon sneuvelen.’ Hij heeft de meest gruwelijke dingen gezien. Op zijn 35ste verjaardag heeft hij de vinger van een overleden vriend gebruikt om zijn telefoon te ontgrendelen. 

Op het podium met Ed Sheeran

Als de bandleden van Antytila te weten komen dat Ed Sheeran een benefietconcert voor Oekraïne in Birmingham geeft, bieden ze aan om via een live verbinding op te treden. Sheeran gaat niet in op dit aanbod, maar zoekt later toch contact met de band. Hij nodigt ze uit om met hem op te treden in Polen. 

“<span><span><span><span><span><span>Wij willen de wereld met muziek laten zien dat Oekraïne sterk en onverslagen is.</span></span></span></span></span></span>”
Taras van de band Antytila

Hun opperbevelhebber ziet het belang van hun boodschap en haalt ze weg van het front. Ze dienen nu als reserve voor het 130ste bataljon. “Wanneer Oekraine de Krim heeft bevrijd, geven we een groot concert in Jalta, de kaartverkoop voor 2024 is al gestart. Het komt er zeker”

Oorlogssouvenirs

Op een geheime locatie verzamelen ze trofeeën van het front. Deze 'oorlogssouvenirs' worden geveild en met het geld zamelen ze geld in voor hun stichting. De stichting steunt hun bataljon en kinderen van omgekomen strijdmakkers.

AVROTROS

<span><span><span><span><span><span>Daniil Zhmuidov</span></span></span></span></span></span>

Black metal

Vóór 2022 had Daniil grote plannen. Hij wilde zijn rijbewijs halen en muziek maken in zijn vrije tijd. Met zijn band zou hij een debuutalbum uitbrengen en optreden op een festival. "Helaas kwamen de Russen alles in de war schoppen." De band is nu bevroren, zoals Daniil dat noemt, maar hij is ervan overtuigd dat ze na de oorlog gaan doorbreken.

Veel vrienden verloren

Daniil meldt zich al als vrijwilliger aan bij het leger als in 2014 Rusland de Dombas inneemt. Omdat hij dan nog maar 17 jaar is, wordt hij geweigerd. Als zijn beste vriend, die iets ouder is, tijdens de gevechten gedood wordt, is hij vastbesloten. Daniil wil zich verzetten tegen deze inval. 

Hij gaat hij werken als bewaker en hospik bij een evacuatieploeg en is om de maand vlak achter het front te vinden. Zij evacueren gewonden vanaf de frontlijn en passen eerste hulp toe.

"Ik blijf niet aan de zijlijn staan zoals zovelen." Sinds de oorlog uitbrak heeft hij al veel vrienden moeten begraven, ook onlangs weer een aantal. Op zijn verjaardag in januari komt dat besef echt binnen en denkt hij aan alle vrienden die er niet bij kunnen zijn. 

Zijn ouders wonen in Nikopol, een havenstad dat nog altijd onder vuur ligt. Daniil maakt zich dagelijks zorgen en belt met zijn moeder om te vragen of het goed met haar gaat. "Ze hebben me mijn veilige plek afgenomen, mijn huis. Ze hebben veel levens genomen. Van burgers en militairen en van vrienden van me. Ze hebben de levens van mij en m'n vrienden verwoest. En die van mijn ouders."

“<span><span><span><span><span><span>Jullie wilden ons land afpakken en nu wordt het jullie graf, Russen</span></span></span></span></span></span>”
Songtekst van Daniil

Verliefd

Daniil woont in Kharkiv waar het relatief rustig is. Sinds kort is hij verliefd. Maar zijn vriendin weet, zolang er oorlog is komt zij op de tweede plaats. “Sommige mensen blijven afzijdig. Dat kan, ze moeten beseffen dat de oorlog iedereen zal treffen."

Het verhaal van Taras en Daniil zie je in de tweede aflevering van My Generation @ War, woensdag 19 juli om 21.00 uur op NPO 3.

Je kunt de serie ook in z’n geheel bekijken op NPO Start.