Afl. 1 - Tom Waes

AVROTROS

Schilder Jasper Krabbé maakt in de eerste aflevering van Portretten van Krabbé een portret van de Belgische tv-maker en wereldreiziger Tom Waes, maar niet voordat hij Tom goed heeft leren kennen…

Wie is Tom Waes?

Tom Waes is acteur, regisseur, presentator én heeft zelfs een hitje gemaakt in Vlaanderen als zanger. Hij reist heel de wereld over met zijn tv-programma Reizen Waes, won de Vlaamse versie van De Slimste Mens in 2015 en speelt de hoofdrol in de Netflix-serie Undercover.

AVROTROS

Jasper Krabbé en Tom Waes | Beeld: David Vaessen

Uitsmijter en geboorteplek

Samen bezoeken ze plekken die voor Tom belangrijk zijn geweest. Zo gaan ze naar Café d'Anvers in een ruige buurt van Antwerpen, waar Tom als uitsmijter heeft gewerkt.

Ook bezoeken ze zijn geboorteplek: het rustige dorp Edegem, waar Tom vroeger al zijn streken moest opbiechten bij meneer pastoor.

AVROTROS

Jasper Krabbé schetst Tom Waes | Beeld: David Vaessen

Portretten van Krabbé

In het nieuwe AVROTROS-programma Portretten van Krabbé gaat kunstenaar Jasper Krabbé op pad met vier culturele makers om zo tot het ultieme portret te komen.

Jasper: 'Voor m’n portret moet ik Toms gezicht leren kennen. Al mijn schetsen zijn vingeroefeningen voor mijn uiteindelijke portret van Tom die ik na onze reis in m’n atelier ga uitwerken. Dat is ontzettend belangrijk, want misschien vang ik in zo’n schets net al even iets van zijn houding, frons, blik…of iets anders bruikbaars…'

AVROTROS

 

AVROTROS

 

‘Mooie tekeningen heeft hij in zijn gezicht! Streng, stoer, maar ook hele vriendelijke ogen’, aldus Jasper over de tv-maker. De openhartigheid van Tom raakt hem en helpt Jasper op weg met zijn schetsen.

Het ultieme portret

Alle indrukken van de reis probeert Jasper mee te nemen in zijn schilderij, met het doel om zo dicht mogelijk bij Toms kern te komen.

Portretten van Krabbé met Tom Waes zie je woensdag 29 maart 2023 om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2 of kijk de aflevering (terug) via NPO Start.