Afl. 2 - Kim van Kooten

AVROTROS

In de tweede aflevering van Portretten van Krabbé schildert Jasper Krabbé het portret van schrijfster en actrice Kim van Kooten. Om zowel haar uiterlijk als innerlijk te kunnen vangen, gaat Jasper een weekend met Kim op pad om haar beter te leren kennen.

Wie is Kim van Kooten?

Kim van Kooten won in 2001 als scenarist een Gouden Kalf voor de film ‘Met Grote Blijdschap’. In 2003 kreeg ze er nog eentje bij voor haar rol in ‘Phileine zegt Sorry’.

Ze schreef scripts voor bekende films als ‘Alles is Liefde’ en de dramaserie ‘De verschrikkelijke jaren tachtig’, was te zien in de series ‘Hollands Hoop’ en ‘Missie Aarde’ en bracht een roman en twee kinderboeken uit. 

AVROTROS

In het atelier van Jasper Krabbé

De kracht van humor

‘Een portret van iemand maken is voor mij een reis door iemands leven.’ Jasper gaat daarom samen met Kim langs plekken die voor haar belangrijk zijn geweest.

Kim laat Jasper kennismaken met de snackbar waar ze als zevenjarige regelmatig álles bestelde wat ze maar op kon. 

Ook gaan ze langs bij de Filmacademie in Amsterdam, waar Kim op heeft gezeten. Niet geheel toevallig, heeft Jasper geregeld dat haar debuutfilm ‘Zusje’ wordt afgespeeld in een filmzaal.

Samen praten ze onder andere over de kracht van humor tijdens de moeilijke momenten in het leven. 

Portretten van Krabbé

In het nieuwe AVROTROS-programma Portretten van Krabbé gaat kunstenaar Jasper Krabbé op pad met vier culturele makers om zo tot het ultieme portret te komen.​​​​

AVROTROS

Jaspers schetsen van Kim van Kooten

Het uiteindelijke portret

Jasper: ‘Open gezicht, prachtig hoge jukbeenderen… Als ik zo naar haar kijk heeft ze humor, maar ook een serieuze kant denk ik. Geen straf om dit te schilderen, wel lastig!’

Een eerste schets vindt Jasper altijd spannend om te maken, maar hij heeft het nodig voor het uiteindelijke portret. Hij hoopt dat hij iets kan vangen op papier, al is het een eerste blik of houding. 

Jasper verrast Kim met een bezoek aan de tentoonstelling van Folkert de Jong in de Kunsthal KAdE. Folkert is een kunstenaar die denkt in scènes, net als Kim, maar dan zonder tekst. 

Bekijk hieronder het uiteindelijke portret van Kim van Kooten. 

Portretten van Krabbé met Kim van Kooten zie je woensdag 5 april 2023 om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2 of kijk de aflevering (terug) via NPO Start.