Afl. 5 - Uit de schaduw

AVROTROS

Hoe breekt Frida Kahlo uit haar rol als vrouw van Diego Rivera? In de vijfde aflevering van Krabbé zoekt Kahlo wordt Frida's werk ontdekt en krijgt ze een succesvolle solotentoonstelling in New York. 

De vijfde aflevering van Krabbé zoekt Kahlo zie je dinsdag 27 september 2022 om 20.30 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start

In het najaar van 1932 verhuizen Frida Kahlo en Diego Rivera vanuit New York terug naar Mexico-City. Frida krijgt daarmee haar zin, maar haar relatie met Diego is verslechterd. Ze gaan niet terug naar hun blauwe huis in Coyoacán, maar gaan wonen in een moderne villa: Casa Grande. 

Het bestaat uit twee delen, het grote huis voor Diego en het kleinere blauwe huis voor Frida. Ze hopen daarmee hun huwelijk te redden, maar Diego blijft boos gestemd. Frida weet hem niet op te vrolijken. Als ze bij hem komt krijgen ze ruzie. 

Frida schildert een jaar niets, maar tekent dit

‘Ik ben vermoord door het leven’

Gelukkig heeft Frida haar lieve zus Cristina, haar vertrouwelinge. Maar Cristina krijgt in het diepste geheim een verhouding met Diego. Als Frida zwanger raakt en het misgaat, komt ze er in het ziekenhuis (voor haar abortus) achter dat ze dubbel is verraden: door haar man en door haar zus.

Ze wil niet verder als de vrouw van Diego Rivera. Ze vertrekt en gaat met haar aapje in een flatje wonen in de stad. Ze knipt haar haar af voor een nieuwe start, maar ze kan moeilijk alleen zijn en de pijn van het verraad blijft. Door te schilderen komt ze door deze moeilijke periode heen. Ze schildert voor het eerst haar geestelijke pijn. 

AVROTROS

Frida Kahlo - Herinnering, het hart (1937) & Zelfportret met krullend haar (1935)

“Ondanks al dat geflirt van jou, in de grond van ons hart houden wij zielsveel van elkaar.”
Frida in een brief aan Diego als ze er een beetje overheen komt

Flirts en minnaars

Frida wil genieten van haar vrijheid. Ze heeft een eindeloze schare minnaars, mannen en vrouwen. Diego kon er niet tegen als Frida met een man was. Ze had daarom in het diepste geheim een relatie met beeldhouwer Isamu Noguchi. Tot Diego erachter kwam... Jeroen Krabbé vertelt in onderstaande video hoe dat ging. 

Diego ontdekt het liefdesnestje van Frida en Isamu

Lees verder over Frida's relaties

  1. 8 x Frida's (liefdes)relaties

De grote revolutionair

De Communisten in Mexico wilden naar het voorbeeld van de Sovjet-Unie een beter leven voor het volk. Maar als blijkt dat de leider Stalin zich ontpopt als een wrede dictator, ontstaat er in Mexico onenigheid onder de Communisten. Diego wordt uit de Communistische Partij gezet en Frida stapt er zelf uit. 

Daarna verwelkomen ze in hun huis in Coyoacán belangrijke gasten die de Sovjet-Unie zijn ontvlucht: Leon Trotski en zijn vrouw Natalia Sedova. Het huis werd omringd door bewakers en veiligheidsmensen. Trotski was de grote revolutionair die samen met Lenin de Oktoberrevolutie in 1917 was begonnen. Toen Lenin overleed wilde Stalin en Trotski beiden de macht overnemen, maar Stalin won en begon meteen met vergeldingen. 

AVROTROS

Frida Kahlo - Zelfportret opgedragen aan Leon Trotski (1937)

Trotski is een vrouwenversierder en Frida vindt het leuk om met hem te flirten. Hij geeft Frida boeken waarin hij briefjes verstopt. Ze ontmoeten elkaar stiekem in het huis van haar zus Cristina. Het moet allemaal in het diepste geheim. Als Frida er genoeg van heeft, weet Trotski haar ondanks een brief van negen kantjes, niet van gedachten te veranderen. 

Op een tripje op het meer van Pátzcuaro met drie stellen, de Rivera’s, de Trotski’s en kunstpaus André Breton en zijn vrouw Jacqueline Lamba, vinden de heren zichzelf hartstikke belangrijk. Ze filosoferen erop los, maar hebben niet door dat Jacqueline en Frida met een heel andere revolutie bezig zijn: om zich los te worstelen. 

Jacqueline Lamba is ook kunstenaar en trekt meteen naar Frida toe. Zij lijken in hetzelfde schuitje te zitten en krijgen een relatie met elkaar. Als Frida vier schilderijen verkoopt voelt ze dat het belangrijk is wat ze maakt en dat ze ook onafhankelijk kan zijn. 

Dit spel bedacht André Breton en speelde Frida Kahlo

Een nieuwe surrealist?

Als André Breton het werk ‘Wat het water mij gaf’ (1938) in Frida’s atelier ziet zegt hij: ‘Dat werk van jou is een lint om een bom. Het explodeert in je gezicht, zo krachtig.’ Breton ziet in Frida een nieuwe surrealist en wil dat ze naar Parijs komt om te exposeren. Maar Frida twijfelt. Ze schildert haar realiteit, gedachten, dromen, nachtmerries. Zaken die in haar leven voorkomen. 

If I can make it there…

Bovendien is er ook een galeriehouder in New York in haar werk geïnteresseerd: Julien Levy. Hij vraagt haar in New York te komen exposeren. Frida schrijft al haar contacten aan voor de tentoonstelling en meldt doelbewust vooraf dat het uit is met Diego. Haar solotentoonstelling is een groot succes. Ze is iemand en stapt uit de schaduw van Diego. 

Ook haar vrijgezellenstatus blijft niet onopgemerkt. Na de aandacht van onder andere Levy trekt een andere man haar aandacht: fotograaf Nickolas Muray. Ze vallen als een blok voor elkaar. Hij wordt misschien wel de belangrijkste liefde naast Diego.