We beginnen Nieuw Klassiek in 2023 met het weggeven van een prachtig, rijk geïllustreerd boek over de invloed van vrouwelijke muziekmecenassen op het muziekleven in de zeventiende en achttiende eeuw in de Nederlandse Republiek. Om kans te maken op een exemplaar van Vrouwelijke muziekmecenassen in de Republiek der Nederlanden hoef je alleen de vraag hieronder te beantwoorden.
Wetenschappelijk onderzoek
De invloed van vrouwen op het muziekleven in de Republiek der Nederlanden (1579-1795) is veel groter dan tot nu toe altijd is aangenomen. Vrouwen speelden namelijk een substantiële rol in het ondersteunen van musici door middel van geld of bescherming. Muziekhistorica Veronica van Amerongen heeft dit ontdekt door onderzoek te doen naar onder andere opgedragen partituren, intekenlijsten bij muziekstukken en betaling van orgels en klokkenspellen.
Vrouwen met geld
Het is opmerkelijk dat vrouwen optraden als mecenas, want ze waren in die tijd officieel niet handelingsbekwaam en dus voor financiële uitgaven afhankelijk van familie. Het mecenaat was vooral verbonden aan de stadhouderlijke hoven, rijke vrouwen en de adel. Met name de (uit het buitenland afkomstige) stadhoudersvrouwen hebben een belangrijk aandeel gehad in het stimuleren van een vorstelijk muziekleven. ‘Winterkoningin’ Elizabeth Stuart (1595-1662) en de muzikale stadhoudersvrouw Anna van Hannover (1709-1759) zetten wat dit betreft de toon.
Radiofragment: Boekenrubriek met Lidewijde Paris
Veronica van Amerongen (1958) werkte enkele jaren als journalist voordat ze boomverzorger werd. Ze klom in bomen, inspecteerde en snoeide ze. Intussen studeerde ze af als archeoloog, gespecialiseerd in dateringen aan de hand van jaarringen in hout.
Ze koos toch voor het buitenwerk, tot op haar vijftigste haar knieën versleten bleken. Omdat ze niet meer mocht klimmen, ging ze zich naast de boomverzorging bezighouden met haar liefde voor klassieke muziek. Ze ging musicologie studeren. Bijna vijftien jaar later is ze gepromoveerd. Ze deed vijf jaar onderzoek voor haar proefschrift Vrouwelijke muziekmecenassen in de Republiek der Nederlanden dat nu als boek is uitgegeven. Lees ook dit interview met de autreur in NRC.
Veronica van Amerongen
Om kans te maken op dit boek hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:
Wie was de muziekleraar van Anna van Hannover, één van de vrouwen waarover Veronica van Amerongen geschreven heeft in haar boek?
De prijsvraag loopt t/m dinsdag 10 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.