Nieuwe klapper in Tussen Kunst en Kitsch: stalen sculptuur gered van de schroot

AVROTROS

In Tussen Kunst en Kitsch is er opnieuw een waardevolle ontdekking gedaan. Expert Paul van Rosmalen kreeg een rond kunstwerk van roestvrij staal te zien, die de eigenaar naar eigen zeggen ‘niet kon laten lopen’. En dat is maar goed ook!

16 kilo roestvrij staal

Meneer zag het kunstwerk zo’n dertig jaar geleden bij een handelaar in metaal, die tonnen staal en metalen als koper en zink leverde. Het lag bij een partij. Meneer zag er meteen wat in en kocht het voor ongeveer dertig gulden. Gered uit de metaalhandel staat de bol nu bij hem thuis op een toonkast.

Na een zoektocht in verschillende kunstboeken kwam meneer erachter dat het om een werk van kunstenaar François Morellet zou gaan. Hij heeft het nooit laten taxeren, want hij wil het kunstwerk nooit weg doen. Maar zijn hele familie zei: Neem dat ding toch een keer mee naar Tussen Kunst en Kitsch. 

AVROTROS

François Morellets kunstwerk uit Tussen Kunst en Kitsch

AVROTROS

Constructie sculptuur François Morellet

Sculptuur van François Morellet

In de uitzending van 20 november 2022 vanuit het Spoorwegmuseum bevestigt expert Paul van Rosmalen dat het werk is gemaakt door kunstenaar François Morellet (1926-2016). Morellet behoort tot de groep van Franse geometrisch abstracte kunstenaars.

Vele musea over de wereld hebben werk van hem, ook het Nederlandse Kröller-Müller Museum. De Franse kunstenaar kwam vaak in Nederland en maakte veel werk met staal en neonlicht, maar ook schilderijen en prenten.

Deze ‘sphere’ is één van zijn meest populaire sculpturen. Het is geen unicum. Morellet maakte ze in meerdere formaten en in oplagen. Van dit formaat maakte hij er vijftig. Tussen Kunst en Kitsch-expert Paul van Rosmalen schat de waarde op zo’n 60.000 euro⇒ Denk jij een bijzondere pronkstuk in huis te hebben?