Nominatie, Gouden Kalf, Televizier-Ster en Award voor Het jaar van Fortuyn

AVROTROS

Een nieuwe aanwinst in de prijzenkast van Het jaar van Fortuyn.

DDG Award

Op woensdag 19 april 2023 heeft Michiel van Jaarsveld - regisseur van Het Jaar van Fortuyn- een DDG Award (Dutch Directors Guild) gewonnen in de categorie dramaserie. Sinds 2007 worden eens per jaar de DDG Awards uitgereikt (voorheen DirectorsNL Awards). Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen.

Gouden Kalveren

Vrijdagavond 30 september zijn de Gouden Kalveren 2022, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, uitgereikt tijdens het Gouden Kalveren Gala. Het jaar van Fortuyn was in de race in de categorie beste dramaserie, maar deze prijs ging naar Rampvlucht.

Glansrol

AVROTROS

Jeroen Spitzenberger wint Gouden Kalf

De prijs voor Beste Hoofdrol Dramaserie ging naar Jeroen Spitzenberger voor Het jaar van Fortuyn.Jeroen Spitzenberger was samen met Jennifer Hoffman (Deep Shit) en Thomas Höppener (Rampvlucht) genomineerd. De Het jaar van Fortuyn-acteur vertelde bij het ontvangen van de prijs dat zijn kinderen hem weleens vroegen "of hij iemand gaat spelen die aan het einde niet doodgaat". "Weet je wat het is, jongens, producenten zien papa graag sterven", grapte de acteur.

Bekijk de speech van Jeroen Spitzenberger

Jaap Spijkers greep helaas naast de prijs in de categorie beste bijrol in een dramaserie voor zijn vertolking van Wim Kok. Deze prijs ging naar Charlie Chan Dagelet voor haar rol in Dirty Lines

Televizier-Ster Acteur

Frank Lammers verdient met zijn rollen als Peter Langendam in Het jaar van Fortuyn en als Ferry Bouman in Undercover de Televizier-Ster Acteur. De andere twee genomineerden waren Angela Schijf en Tygo Gernandt, beiden met een rol in Flikken Maastricht.

De afgelopen jaren werd Frank afgetroefd door zijn Undercover-collega Elise Schaap, maar zij moest na drie achtereenvolgende overwinningen een jaartje op de bank plaatsnemen.

Het Gouden Televizier Gala

Prix Europa

Het jaar van Fortuyn is ook genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa. Tijdens de Prix Europa worden elk jaar in een competitie de beste televisie-, radio- en nieuwe-mediaproducties gekozen door een open jury. Het festival wil een overzicht bieden van het brede scala aan kwaliteitsproducties dat in de verschillende Europese landen wordt ontwikkeld. Bij elke prijs hoort een trofee in de vorm van een stier.

Update:

De prijs is gewonnen door het Noorse Etterglød (Afterglow). Deze serie gaat over Ester die kanker krijgt, en de gevolgen voor iedereen om haar heen. Haar man, haar kinderen, haar vrienden. Ze beginnen allemaal hun leven en hun eigen sterfelijkheid in twijfel te trekken. Een verhaal van liefde en leven, en alle glorieuze - en dwaze - dingen die we doen voordat we sterven. 

AVROTROS

Het Jaar van Fortuyn

Dramaserie

Het jaar van Fortuyn toont een gedramatiseerde versie van de gebeurtenissen tussen het voorjaar van 2001 en 2002. Met de stormachtige opkomst van de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger) ziet de bedachtzame PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (Ramsey Nasr) hoe het politieke spel razendsnel verandert. Wat volgt is een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent en de eerste politieke moord in meer dan honderd jaar.

De reeks is geschreven door Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht en geregisseerd door Michiel van Jaarsveld. Wekelijks keken er tussen de 600.000 en 1 miljoen mensen.

Kijk Het jaar van Fortuyn via NPO Plus