Paralympische triatleet Jetze Plat wil de beste blijven

AVROTROS

Superman in een rolstoel, zo mag je de gouden paralympische triatleet Jetze Plat gerust noemen. De man heeft meer kracht in zijn armen dan oud-hordeloper Gregory Sedoc ooit in zijn benen had. Hoe kan innovatie en wetenschap hem helpen de beste te blijven?

Plat werd geboren met onvolgroeide benen, maar dat weerhield hem er niet van om op topniveau te presteren. In Tokio is hij dé favoriet op de paralympische triatlon en de wegwedstrijd op een handbike.

De paralympische triatlon bestaat uit de onderdelen 750 meter zwemmen, 20 kilometer op de handbike en 5 kilometer in de racerolstoel. Gregory ontmoet Plat thuis op zijn veranda en vergaapt zich aan de oefeningen die Plat moeiteloos afwerkt in de ringen. 

Jetze Plat over zijn jeugd, de voorbereidingen op de Spelen en zijn workout

Racerolstoel

Wetenschap en techniek spelen een cruciale rol bij het opnieuw behalen van Olympisch goud. Zijn racerolstoel en handbike worden op maat gemaakt, Plat moet heel aerodynamisch op zijn fiets liggen en het materiaal mag niet te licht zijn anders trekt de krachtpatser het stuk.

Gregory vraagt onder anderen aan de ‘vader van de ligfiets’ Bram Moens hoe de ideale handbike van Jetze wordt ontwikkeld en hij neemt een kijkje op de Universiteit van Groningen waar Plat aan de aandrijfkracht voor wedstrijden in de racerolstoel werkt.

De innovatie van de ligfiets

→ Waarom heeft de handbike van Jetze Plat grotere wielen dan die van andere handbikers?

Bovenlijf belasten

Om zo snel en zo efficiënt mogelijk te kunnen racen in een rolstoel gaat Gregory op bezoek bij Riemer Vegter, hij werkt als universitair docent in Groningen. Vegter doet onderzoek naar topsporters in de race rolstoel. Hoe bewegen ze zich? De houding in de rolstoel kan het verschil maken.

Greg wordt uitgedaagd het zelf eens te ervaren, een meting/test in een race rolstoel. Hoe heftig is het om je bovenlijf zo te belasten?

 

Ook in deze aflevering moet Gregory zich in het zweet werken. Jetze vraagt zich af of de presentator denkt sneller te zijn op een racefiets dan hij in z’n handbike.

AVROTROS

Gregory neemt het op tegen Jetze

Vrijdag 4 juni 2021 in Sportlab Sedoc op NPO 2.

Sportlab Sedoc terugkijken