Dafne Schippers en haar explosieve 200 meter sprint - Sportlab Sedoc

AVROTROS

Gaat Dafne Schippers de wereld opnieuw versteld doen staan met een explosieve 200 meter sprint op de Olympische Spelen? In aanloop naar de spelen van Tokio zit het met haar voeding en techniek wel goed, maar kan de wetenschap haar misschien nog een paar procent extra power meegeven? En wat hebben kipnuggets daar eigenlijk mee te maken?

Schippers’ record staat op 21,63 seconden en tegen die toptijd wil voormalig Europees Kampioen hordelopen Gregory Sedoc het nog wel een keer opnemen. Maar eerst gaat hij op onderzoek uit.

De vier fases van de sprint

Gregery ontmoet Wigert Thunnissen, bewegingswetenschapper, voormalig bondscoach en goede bekende van Schippers. Zelf weet Gregory ook wel het het een en ander van sprinten en samen met Thunissen analyseert hij de vier fases van de 200 meter tot in het kleinste detail: de start en acceleratie (0-50 meter), inhouden in het tweede gedeelte van de bocht (50-100 meter), vol doortrekken naar de maximale snelheid op het rechte stuk (100-150 meter) en dan tempo proberen vast houden en door de finish rennen.

Energie verdeling bij het sprinten

Een innovatief meetsysteem

Op de Universiteit van Maastricht ontdekt Gregory dat onze spieren zich elke paar maanden volledig vernieuwen. 

En op een Amsterdamse atletiekbaan ontmoet Gregery Jo de Ruiter, hij weet alles over verzuring en vermoeidheid van spieren tijdens de sprint. De Ruiter ontwikkelde een systeem waarmee aan de hand van kleine sensoren op de benen en schoenen van Gregory, elke pas in de race kan worden geanalyseerd. Hoe werkt dit precies?

Meer weten over deze sensoren

Kipnuggets

Spierherstel, spieropbouw en de rol van eiwitten onderzoekt Gregory in het lab van de universiteit van Maastricht. Aan de hand van en MRI-scan wordt de huidige spiermassa van voormalig kampioen Gregory onderzocht. Maar wat hebben 100 kipnuggets eigenlijk met dit thema te maken?

Is een ijsbad na een zware training een goed idee?
“Pijn, ik voel pijn.”
Gregory over het ijsbad

Het belang van wetenschap

Tot slot is het woord aan Dafne Schippers zelf. Tijdens een training op Papendal vertelt ze hoe belangrijk wetenschap is bij haar voorbereiding op de spelen.

Vrijdag 28 mei 2021 in Sportlab Sedoc op NPO 2.