Over de hardloopschoen, sensoren en het belang van eiwitten voor een sporter

AVROTROS

Dafne Schippers is atlete en haar specialiteit is de 200 meter sprint. Sprintnummers worden vaak gezien als de meest authentieke onderdelen van de atletiek, waar innovatie en wetenschappelijke kennis een ondergeschikte rol spelen. Wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen ontdekte dat dat toch anders ligt en nam de sprint en de hardloopschoen onder de loep.

"Het gegeven dat Dafne Schippers toch al gauw meer dan twee seconden sneller op de 200 meter loopt dan Fanny Blankers-Koen 70 jaar geleden, laat zien dat ook hier de wetenschap niet stil heeft gezeten.

Snellere banen, betere startblokken, lichtere schoenen, uitgekiende trainingsmethoden: ze hebben allemaal bijgedragen aan de vooruitgang op de sprint," aldus Jurgen.

Sensoren op de schoenen

Hij vervolgt: "Met het blote oog is het, zelfs voor een toptrainer als Bart Bennema, onmogelijk om exact te zien waar Dafne Schippers nét niet krachtig genoeg loopt of vermoeid raakt. Kleine sensoren op haar schoenen of kleding helpen tegenwoordig om de loopbeweging minutieus te ontrafelen en kunnen op die manier een trainer extra ogen geven."

Extra ogen voor een hardlooptrainer

Spikes op de baan

De ene schoen is de andere niet. Is een schoen met een dunne zool sneller dan eentje met een dikke zool? Jurgen legt het uit: "De afgelopen jaren is er een ware revolutie op het gebied van de hardloopschoen geweest. Dikke zolen van veerkrachtig schuim met daarin een carbonplaat verwerkt, leveren marathonlopers flink wat profijt op, zo laat wetenschappelijk onderzoek zien.

Maar niet alleen marathonlopers: ook veel midden- en langeafstandslopers op de baan lopen inmiddels heel hard op spikes met dikkere zolen. Het was even spannend of ook de sprintspikes aangepast zouden worden maar Dafne Schippers houdt het gewoon bij een ‘klassiek’ model. Uiteraard is deze wel superlicht."

Een dunne of dikke zool?

De beste eitwitten

Als topsporter is Dafne uiteraard heel bewust met haar voeding bezig. "Ze let met name op de kwaliteit van de eiwitten in haar voeding. En terecht: je spieren bestaan bijna volledig uit eiwitten en onderzoek uit Maastricht heeft laten zien dat je hierbij letterlijk bent wat je eet.

Omdat spieren continu worden afgebroken is het voor een topsprinter als Dafne Schippers zaak om de beenspieren na elke inspanning zo snel mogelijk met de juiste voeding weer op te bouwen," vertelt Jurgen.

Waarom eet een topsporter 100 kipnuggets per dag?