Randolph heeft dementie: "Hij is er nog wel maar hij vervaagt steeds meer"

AVROTROS

Randolph heeft dementie en zit opgesloten in zijn eigen hoofd. Van muziek wordt hij blij. Zijn dochter Joan-Anne woont weer bij hem in om voor hem te zorgen. Haar moeder is jaren geleden overleden. Het zorgen voor haar vader valt Joan-Anne zwaar.

Joan-Anne: "Mijn vader verdwijnt nu een beetje in de mist. Hij is er nog wel maar hij vervaagt steeds meer. Het is gewoon zo pijnlijk dat hij opgesloten zit in zijn eigen hoofd, dat is hartverscheurend."

Grote fouten

Randolp was een hele rustige, slimme en intelligente man. Een echte familieman. Hij en Joan-Anne waren beste vrienden en konden over alles praten. Zo'n acht jaar geleden, toen Joan-Anne studeerde en niet meer thuis woonde, merkte haar broer en moeder dat hij zich vreemd ging gedragen, dingen begon te vergeten en in herhaling viel.

En op kantoor, hij was advocaat, maakte hij ineens grote fouten. Haar broer, die met zijn vader samenwerkte, belde zijn zus op een dag huilend op omdat hij er helemaal doorheen zat. Het ging niet goed met hun vader. 

AVROTROS

Randolph was een echte familieman

Eenzaam en onbegrepen

De moeder van Joan-Anne werd in die tijd ernstig ziek en na een kort ziekbed overleed ze. Joan-Anne aarzelde geen moment en ging bij haar vader wonen om voor hem te zorgen.

"Ik heb me heel eenzaam gevoeld, super alleen en onbegrepen. Het is niet alleen de zorg praktisch dat ontzettend veel tijd en energie kost, maar dan ook nog je vader tegelijkertijd verliezen terwijl je dat helemaal niet wil". 

Brabbelen

Vroeger kon ze heel goed met hem praten maar nu verstaat Joan-Anne haar vader niet meer. Hij brabbelt vaak wat. Muziek verbindt en daarom luisteren ze vaak samen muziek. Dat kan hij nog altijd uit z'n hoofd meezingen. Ook de bewegingen bij het dansen is hij niet verleerd. 

AVROTROS

Joan-Anne en haar vader luisteren graag naar muziek en wagen dan een dansje

“Iemand verliezen aan Alzheimer is mensonterend want hoe iemand is geweest, daar blijft steeds minder van over terwijl iemand er fysiek nog wel is”
Joan-Anne over haar vader
Een mooi portret van Randolph en zijn dochter die voor hem zorgt

Joan-Anne hoopt dat er zo snel mogelijk iets gevonden wordt om dementie te kunnen behandelen. 

→ Meer weten over Alzheimer of donateur worden

Terugkijken