Sicilië: Citroenen en fusion cultuur

AVROTROS

Directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits neemt sterrenchef van restaurant Rijks Joris Bijdendijk in de eerste aflevering mee naar Sicilië (Italië). Het eiland heeft ooit zijn hart gestolen en de gastronomie en kunst smelten er samen. De citroen staat hier centraal en dat is te merken...

Groene citroenen

In de regio Syracuse groeien volgens kenners de meest geurige en smaakvolle citroenen die er zijn. Dat komt door het warme klimaat van het eiland en de zeer vruchtbare grond waar de vulkaan de Etna voor zorgt. 

AVROTROS

Taco Dibbits en Joris Bijdendijk in de citroengaard 

Een stapeling van culturen

Sicilië is altijd door anderen bezet: van de grieken en romeinen tot de arabieren en de noormannen. Zo ontstond er een gestapelde cultuur. Taco heeft veel op het eiland gewerkt en heeft zo ook de taal geleerd. Hij neemt Joris mee naar de Vallei van de Tempels, want als je ergens Griekse tempels wil zien, moet je naar Sicilië. Hoe kan het dat De Tempel van Concordia zo goed bewaard gebleven?

Ook de Romeinen hebben hun sporen achtergelaten. In de best bewaarde Romeinse Villa van Sicilië, Vila Romana del Casale (Piazza Armerina, 300 AC), vind je de allermooiste en allergrootste mozaïeken. Ze werden bij toeval in de 19e eeuw herontdekt en vormen een unieke blik in het verleden. Veel beeltenissen gaat over jacht, exotische dieren, eten en ook de citroen komt hier terug. 

AVROTROS

Tempel van Concordia, Agrigento, Sicilië.

Caravaggio en Emilio Isgrò op Sicilië

Wist je dat Caravaggio meerdere werken schilderde op Sicilië? Voor de kerk van Syracuse maakte hij het werk 'De begrafenis van de heilige Lucia’ (1608). Een laat werk van Caravaggio dat heel eenvoudig is, maar ook iets heel duisters heeft. 

AVROTROS

Caravaggio - De begrafenis van de heilige Lucia (1608)

In de grote botanische tuin onderaan de Etna is een werk te zien van een van de bekendste moderne kunstenaars die het eiland heeft voortgebracht: Emilio Isgrò. Het werk ’De droom van Empedocles’ (2017) van lavasteen bestaat uit één schoen en drie, uitvergrote, citroenpitten. 

De schoen is van Empdocles, een Griekse filosoof en schrijver, die een wandeling maakte op de Etna en door de vulkaan werd opgeslokt. Zijn schoen zou na een paar dagen weer door de vulkaan zijn uitspuugt. Maar wat is de betekenis van de citroenpitten? Joris en Taco videobellen met de kunstenaar die niet meer op het eiland woont. 

AVROTROS

Emilio Isgrò's - De droom van Empedocles (2017)

Over De kok en de directeur

In De kok en de directeur gaan directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits en sterrenchef Joris Bijdendijk samen op reis om elkaar te inspireren. Ze bezoeken bijzondere plekken over de hele wereld op zoek naar het mooiste uit hun vakgebied. Ze verrassen elkaar met smakelijke kunstuitingen en monumentale gerechten.

De eerste fusion keuken

Die stapeling van culturen zie ook terug in de eetcultuur van het eiland, evenals de citroen. Joris laat Taco proeven van deze fusion. 

Siciliaanse couscous

Joris komt namelijk ook om wat te leren over de de keuken van Sicilië. Ze maken een Siciliaanse gerecht met arabische roots, dat meer dan duizend jaar geschiedenis heeft overleefd. Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en de sicilianen hebben wat andere ingrediënten toegevoegd. 

Ambassadeur van de citroen: Chef Giovanni Guarneri

Chefkok Giovanni Guarneri maakt veel gerechten met citroen. De citroen van Syracuse is heel geurig, Guarneri maakt er een gerecht met sardientjes mee. Ook vertelt hij over complexe keuken van Sicilië met een rijkdom aan gerechten en ingrediënten, door alle invasies die er zijn geweest. Het is de allereerste fusion keuken. 

AVROTROS

Giovanni Guarneri, Taco Dibbits en Joris Bijdendijk

Granita van ijsmagiër Corrado Assenza

Corrado Assenza is beroemd om zijn granita van citroen. Hij legt uit dat in Italië de werkplaats van de patissier geen keuken wordt genoemd, maar laboratorium. Assenza maakt zelfs ijs met vlees, als bijgerecht bij een salade. Hij laat Taco en Joris zien hoe hij zijn beroemde granita van citroen maakt en daarbij blijken de kwaliteit van ingrediënten en de snelheid cruciaal. 

De eerste aflevering van De kok en de directeur zie je zondag 10 juli 2022 om 19.25 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending (terug) via NPO Start.