Realistische beelden van Dupon in Tussen Kunst en Kitsch Extra

AVROTROS

In ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ wordt doorgepraat over een bijzondere vondst uit een aflevering van ‘Tussen Kunst en Kitsch'. Expert Rob Driessen bespreekt daar een beeldje van Josuë Dupon dat een kleine uitvoering is van een beeld boven de ingang van de Antwerpse Zoo. Een mooie aanleiding om meer beelden van Dupon te gaan zien zoals in het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten . 

AVROTROS

beeld kamelendrijver

Tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch in Museum Kranenburgh komt dit beeld van de kamelendrijver bij Rob Driessen aan tafel. De grote versie van dit beeld staat bij de ingang van Antwerpen Zoo. De dierentuin had als doelstelling om exotische dieren te laten zien. Het wilde, exotische dier zo realistisch en dramatisch mogelijk laten zien was een trend in de kunst vanaf 1860. Dupon is een super realist, vooral van dieren. Er zullen waarschijnlijk meer van deze beelden zijn, het werd meestal in oplage gemaakt van een stuk of tien. Waarde van dit beeldje 12.000 euro.

Beelden van Dupon (1864 - 1935)

Rob Driessen begint zijn reis in Antwerpen Zoo waar het beeld van de kamelendrijver domineert. Het beeld is 4,65 meter groot, drie ton zwaar en staat op een hooge van 21 meter. Maar dit is niet het enige beeld van Dupon dat hier te vinden is.

AVROTROS

Kamelendrijver

AVROTROS

 

AVROTROS

Leeuwen

Kracht, expressie, dramatiek

Het handelsmerk van Dupon is de kracht, de expressie en de dramatiek dat zijn werk uitstraalt. In het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen krijgt Rob Driessen van conservator beeldhouwkunst, Véronique van Passel een privé rondleiding langs het werk van de veelzijdige kunstenaar Dupon. 

AVROTROS

Véronique van Passel en Rob Driessen

AVROTROS

De gier van Dupon

AVROTROS

Havenpaarden van Dupon

Dupon werd geprezen om zijn buste van Michelangelo en deze 'karakteristieke kop' heeft een centrale plaats in de Kunsttempel. Een elftal aan beelden van kunstenaars met het werk van Dupon in het midden.

AVROTROS

Eregalerij

AVROTROS

Gipsen Michelangelo

AVROTROS

Buste Michelangelo

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.