De droom van elke tinverzamelaar - Barbiers zuigflesje in Tussen Kunst en Kitsch Extra

AVROTROS

In ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ wordt doorgepraat over één van de bijzondere vondsten uit de aflevering van ‘Tussen Kunst en Kitsch'. De liefde voor tin is bij expert Jan Beekhuizen met de paplepel ingegoten en hij laat ons onder andere een zuigflesje uit zijn collectie zien. Ook neemt hij ons mee naar Tingieterij Holland waar nog steeds met behulp van oude en nieuwe mallen tin wordt vervaardigd.    

AVROTROS

zuigfles uit uitzending

Extra informatie Tussen Kunst en Kitsch

Jan Beekhuizen krijgt de droom van elke tinverzamelaar, althans die van bodemvondsten bij een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch aan tafel. Dat het een bodemvondst is kan hij zien aan het patin. Het is een zuigfles en is gemerkt met een gekroonde roos en een F. Het is afkomstig uit Duitsland en de F staat voor: een legering van tin met koper. De waarde is 2.500 euro.

Tinnen voorwerpen

In tin is veel gemaakt bestemd voor kinderen. Niet alleen voor de voeding maar ook als speelgoed. Voor de oudere kinderen kenden we het zogenaamde schapenkannetje. Door het gebruik is deze spreuk ontstaan: ' wie te gulzig drinkt, daar valt het deksel op de neus'.

AVROTROS

schapenkannetje

AVROTROS

kraamvrouwenbakje

Voor de moeder; de kraamvrouw was er een kraamvrouwenbakje. Daarin werd krachtige bouillon geschonken om aan te sterken. 

Tingieterij

Tingietster Ingrid van Delden is de derde generatie en laat zien hoe zij haar tin maakt. Voor haar miniaturen gebruikt ze inmiddels mallen van siliconen die tussen de 500 en 1.000 keer gebruikt kunnen worden. Maar ze gebruikt ook nog steeds een 17de eeuwse vorm voor een product uit de 21ste eeuw.

AVROTROS

miniatuur tin

AVROTROS

mal van siliconen

AVROTROS

onbewerkt en bewerkt tin

AVROTROS

uit een 17de eeuwse vorm

“tin is een prachtig materiaal”
Jan Beekhuizen

Zonder tin zou de huidige industrie niet kunnen draaien. In bijna alle elektronica is tin verwerkt, chipkaartjes worden met tin gesoldeerd. En wat zou een loodgieter doen zonder tin?

Tussen Kunst en Kitsch Extra  zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' om 21.30 uur op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.