Een lanspunt uit de bronstijd in Tussen Kunst en Kitsch Extra

AVROTROS

In ‘Tussen Kunst en Kitsch Extra’ wordt doorgepraat over een bijzondere vondst uit een aflevering van ‘Tussen Kunst en Kitsch'. Expert Karl Stimm krijgt een prachtige lanspunt aan tafel dat gevonden is met een metaaldetector. Een mooie aanleiding om met een metaaldetector aan de wandel te gaan op zoek naar archeologische bodemvondsten en een kijkje te nemen in het Rijksmuseum van Oudheden.

AVROTROS

Lanspunt

Tijdens een opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch in Oorlogsmuseum Overloon taxeert expert Karl Stimm een lanspunt uit de bronstijd die door de aanbrenger zelf met een metaaldetector is gevonden. Meneer vond deze lanspunt in een sloot bij Kesteren in de Betuwe. Er is weinig materiaal gebruikt en professioneel gegoten. Zoiets kom je bijna nooit in Nederland tegen. Doordat de herkomst is achterhaald is het veel meer waard; minimaal 1.000 euro.

“als ik een piepje hoor, gaat het bloed harder stromen”
vinder lanspunt

Ereplaats

De lanspunt heeft een ereplaats in de huiskamer van de vinder. Maar dit is niet het enige dat hij hier in de Betuwe gevonden heeft. De Romeinen waren in de 4e en 5e eeuw zeer actief in deze omgeving en door de vette klei blijven de vondsten goed geconserveerd. Dat is ook te zien aan de munt van keizer Traianus, de stichter van Nijmegen.

AVROTROS

lanspunt

AVROTROS

munt keizer Traianus

AVROTROS

 

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Om meer te weten te komen over de gevonden lanspunt en meer wapens uit de bronstijd, bezoekt Karl Stimm de conservator prehistorie RMO Prof. Luc Amkreutz. Daar is een gelijksoortig exemplaar te vinden maar ook het beroemde ´Zwaard van Jutphaas' van zo'n 3500 jaar oud. Met dit zwaard werd niet mee gevochten. Er zit dan ook geen handvat aan. Waarschijnlijk ging het om een symbolisch object dat mogelijk is geofferd aan de goden. 

AVROTROS

Lans- en speerpunten RMO

AVROTROS

Karl Stimm en prof. Luc Amkreutz

AVROTROS

zwaard van Jutphaas

Meldplicht

Metaaldetectie is toegestaan, mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Zo mag een detectorzoeker niet dieper dan 30 cm graven, mag niet op een monument of lopende opgraving worden gezocht, en er moet toestemming zijn gegeven door de grondgebruiker. Belangrijk is dat er ook een meldplicht bestaat: vondsten moeten worden gemeld. Het doel hiervan is om de wetenschappelijke informatiewaarde van de vondsten te behouden. Ook de vinder van de lanspunt heeft, zoals het hoort, zijn vondst gemeld bij de PAN, Portable Antiques Nederland.  

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je woensdag na ‘Tussen Kunst en Kitsch' op NPO 2 Extra. NPO 2 Extra vind je bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN, Telfort en XS4ALL op kanaal 88 en bij T-Mobile op kanaal 381.