Gecharmeerd van beeldhouwer Mendes da Costa in Tussen Kunst en Kitsch Extra

AVROTROS

Expert Rob Driessen was meteen alert toen hij bij Tussen Kunst en Kitsch een beeldje van Joseph Mendes da Costa in handen kreeg. Rob is een bewonderaar van zijn werk en hij is niet de enige! In deze Tussen Kunst en Kitsch Extra bespreekt Rob hoezeer Helene Kröller-Müller gecharmeerd was van deze beeldhouwer.

In Kasteel Groeneveld kwam op 3 april 2023 dit beeldje van Mendes da Costa aan tafel bij expert Rob Driessen. Er werd een prijskaartje aan gehangen van 8.000 euro.

Bekijk het fragment uit Tussen Kunst en Kitsch terug

Wie is Mendes da Costa?

Joseph Mendes da Costa (1863-1939) is een Nederlandse beeldhouwer die vooral bekend werd door het vervaardigen van beelden en ornamenten voor gebouwen. 

Da Costa was een specialist in het weergeven van dieren. Hij woonde jarenlang in de buurt van Artis en ging daar elke dag observeren, schetsen en boetseren. Om heel krachtige emoties uit te drukken had hij geen groot formaat nodig, al maakte hij ook monumentale werken. 

AVROTROS

Vogel van Mendes da Costa in Jachthuis Sint-Hubertus

AVROTROS

Reliëf van Sint-Hubertus op Jachthuis Sint-Hubertus

Een terugkerend thema in zijn werken zijn de zelfportretten. Iets dat we kennen uit de schilderkunst, maar heel ongebruikelijk is in de beeldhouwkunst. 

Zijn grootste fan?

Mendes da Costa kreeg veel opdrachten van Helene Kröller-Müller, stichter van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Helene kocht kunst aan en had zelfs een adviseur in dienst, kunstpaus H.P. Bremmer. Hij leerde haar moderne kunst kennen en waarderen, maar ze ontwikkelde zich zelf ook.  

⇒ Dankzij Bremmer kocht Helene ook haar eerste Van Gogh

Helene Kröller-Müller en haar man Anton Kröller lieten architect Berlage het Jachthuis Sint-Hubertus ontwerpen. In dit bijzonder gebouw op de Hoge Veluwe is zowel buiten als binnen werk van Mendes da Costa te vinden. 

AVROTROS

Vincent van Gogh door Mendes da Costa. Kröller-Müller Museum

AVROTROS

Rob Driessen en Hein van Beek, huismeester van Jachthuis Sint-Hubertus

AVROTROS

Standbeeld door Mendes da Costa

Tijdens haar leven kocht Helene tientallen beeldjes van Mendes da Costa. Hierdoor heeft het Kröller-Müller Museum nu een fantastische hoeveelheid werk van Mendes da Costa in de collectie. 

Tussen Kunst en Kitsch Extra over Mendes da Costa zie je maandag 8 mei 2023 om 22.10 uur (direct na Tussen Kunst en Kitsch) op NPO 2 Extra. (op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of online: www.npo.nl/npo2extra) Of kijk de uitzending terug op NPO Start of deze pagina.