Wijn in de kunst: Edward Hopper

AVROTROS

Wijn is kunst, maar je hebt ook wijn ín de kunst. In deze aflevering neemt Ilja weer een schilderij onder de loep. Dit keer is het een schilderij van Amerikaan Edward Hopper: De Bistro uit 1909.

In zijn jonge jaren was Edward Hopper een erg stille jongen, hij was altijd bezig met tekenen en schilderen. Na zijn studie Commercial Arts kwam hij in Parijs terecht. Daar wist hij niet wat hem overkwam; hij zag prostituees, grote clubs en veel drank, allemaal dingen die hij totaal niet gewend was om zich heen. Voor Edward was het erg bijzonder, en dus probeerde hij het zo goed mogelijk vast te leggen in zijn tekeningen en schilderijen.

Less is more

Hopper wilde de gezelligheid van Parijs zo goed mogelijk in zijn schilderijen laten terugkomen, maar hij had zelf niet veel ervaring met gezelligheid en alles wat daar mee te maken heeft. En daarom maakte hij van zijn zwakte een kracht: hij liet veel van de drukte en gezelligheid weg op zijn schilderijen. Want, hij snapt niet veel van gezelligheid. Op het schilderij De Bistro kun je dit heel goed zien. Ilja legt uit welke wijn nu echt 'hip' was in deze tijd, en ook te zien is op dit schilderij.