Wimbledon winnen hoe doe je dat?

AVROTROS

Als eerste Nederlander ooit won Richard Krajicek op 7 juli 1996 het grandslamtoernooi Wimbledon. Zesentwintig jaar later is het geen één Nederlander als enkelspeler meer gelukt om Wimbledon te winnen. De vraag is dan ook: “Hoe winnen we nu weer eens een keer Wimbledon?”.

Nederland is een succesvol sportland, maar er zijn een aantal wedstrijden die we al lange tijd niet meer hebben gewonnen. De Tour de France, Wimbledon, de Olympische 100 meter vrije slag en de Olympische 100 meter sprint. Wat is er nodig voor een Nederlandse atleet om één van deze iconische wedstrijden te winnen? Gregory Sedoc zoekt het uit in Sportlab Sedoc!

In de eerste aflevering van Sportlab Sedoc onderzoekt Gregory wat er voor nodig is om als Nederlandse atleet Wimbledon te winnen. Hij gaat langs bij voormalig tennisspeler Richard Krajicek om te praten over zijn topsport verleden, bezoekt het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen en ontmoet sport- en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen.

“Wimbledon winnen hoe doe je dat?”
 

Richard Krajicek vertelt aan Gregory dat zijn vader altijd erg intens was. Hij werd door zijn vader gedrild om een goede speler te worden, daarvoor heeft Richard vroeger lange dagen moeten maken. Na schooltijd moest hij vaak nog eens vier uur per dag trainen. Zijn harde werken heeft wel geloond, want met zijn goede service heeft Richard Krajicek Wimbledon binnen weten te slepen.

AVROTROS

Richard Krajicek

Jurgen van Teeffelen laat aan Sedoc zien dat de Nederlandse Tennis Vereniging het doel heeft om zowel vier mannelijke als vier vrouwelijke tennissers de tennis top 100 te laten bereiken. Daarvoor is er een plan opgesteld. Hij legt Gregory uit dat er een behoorlijk verschil zit in het type veld waar een tennisser op speelt. Een gravelveld remt een tennisbal veel meer af dan bijvoorbeeld een grasveld. Daarnaast heeft de bespanning van een tennisracket ook invloed op het spel van een tennisser.

Gregory Sedoc bezoekt het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Daar ontmoet hij Jacco Eltingh, een van de succesvolste dubbeltennissers die Nederland ooit gekend heeft. Samen met Paul Haarhuis heeft hij alle grandslamtoernooien gewonnen, waaronder dus ook Wimbledon. Eltingh vertelt Sedoc wat zij in het Tennis Centrum zowel doen om de Nederlandse jeugd te laten groeien in hun spel. In Amstelveen combineren ze passie en onderbuikgevoel met de kennis die er is in het Nationaal Tennis Centrum.

Tom Okker

Niet alleen Richard Krajicek krijgt een bezoekje van Gregory Sedoc, ook voormalig toptennisser Tom Okker ontvangt Gregory in het groene hart van Nederland. Tom Okker was lang de beste tennisser van Nederland. Hij stond in 1978 in de halve finale van Wimbledon, die hij verloor van Björn Borg. Voor hem was zijn racket en de bespanning daarvan zijn belangrijkste tool. Deze werden dan ook speciaal voor hem gemaakt in Engeland.

Of Gregory Sedoc antwoord krijgt op de vraag “Hoe winnen we nu weer eens een keer Wimbledon?”, dat zie je in de eerste aflevering van Sportlab Sedoc.

Vrijdag 10 juni om 22.15 uur is Sportlab Sedoc te zien op NPO 2! Kijk het daarna hier terug.

Sportlab Sedoc terugkijken