Zoete aardappelsalade met zoetzure ui en groene dressing van Yvette van Boven - Meierij

AVROTROS

Hughie en Yvette waren helemaal in de Meierij, het landschap en het boerenbestaan waar Vincent van Gogh verliefd op werd, want in Midden Brabant legde hij het hardvochtige boerenleven vast. Meesterbakker Robèrt van Beckhoven maakt speciaal voor Yvette een aardappelbrood. Tot slot kunnen de laarzen aan en rooit Yvette een paar zoete aardappels voor haar slot gerecht: Brabantse Kouwe Schotel in een modern jasje, de 2.0 versie. Het recept vind je hier.

Zoete Aardappelsalade met zoetzure ui en groene dressing

AVROTROS

 

Dit heb je nodig voor de dressing:

  • 3 cm gember, geschild & fijngeraspt

  • 1 eetl. (of naar smaak) jalapeño uit een potje

  • 1 teentje knoflook, fijngeraspt

  • 1 bosje (15g) verse koriander

  • de rasp en het sap van 2 limoenen

  • 4 eetl. tahin

  • 1½ eetl. witte miso of gladde, scherpe mosterd

  • zout & versgemalen zwarte peper

Dit heb je nodig voor de zoetzure ui:

  • 1 rode ui, in ringen

  • sap van 2 limoenen 

  • 2 eetl. witte wijnazijn

  • snuf zout

  • 1 eetl. gembersiroop of suiker

Dit heb je nodig voor de salade: 

  • 1 kg zoete aardappel, geschild en in flinke dobbelstenen

  • 3-4 eetl. olijfolie

  • 2 eetl. za’atar

  • 1 eetl. gerookt paprikapoeder

  • ca. 300gram linzen, beetgaar gekookt (gekookt gewicht, uit blik (400 g) kan ook) 

  • 100 gram goeie feta, verbrokkeld

  • 75 gram pistachenoten, kort geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt

Zo maak je dit gerecht:

Verwarm de oven voor op 200℃

Meng de ui met het limoensap, de azijn, zout en gembersiroop en laat zeker 30 minuten maar ook rustig 1 dag (dan wel even in de koelkast) staan. 

Spreid de blokjes aardappel uit op een bakplaat, besprenkel met de olijfolie, za’atar, gerookt paprikapoeder, zout en peper en hussel alles even goed door. Schuif in de oven en bak tot de aardappel gaar is en de randjes gaan bruinen. Dat duurt zo’n 30 minuten. Kook intussen de linzen gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. 

Draai een dressing van alle ingrediënten uit het lijstje en zet opzij tot gebruik. 

Schep de aardappelblokjes op een schaal. Verdeel de linzen erover, de verkruimelde feta en een handvol korianderblaadjes. Druppel de groene tahinsaus erover en verdeel de roze ringen ui erop. Bestrooi met de pistachenoten en zet op tafel. Eet smakelijk!

Deze recepten komen uit De Streken van Van Boven, uitgezonden op 24 december 2021.