Dubbelsolo van Melle Jaarsma en Roy Villevoye
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

3 x Indonesische kunstenaars die traditie laten spreken

Verschillende kunstenaars laten zich in hun creaties inspireren door de rijke Indonesische cultuur. Maak kennis met drie bijzondere kunstenaars die traditie verwerken in hun kunst.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra
I Made Djirna bij een van zijn schilderijen

I Made Djirna (geboren in 1957)

I Made Djirna is afkomstig van Bali, een eiland rijk aan spirituele en artistieke tradities. Hij laat in zijn kunst invloeden zien van Balinese rituelen, goden, het dorpsleven en menselijke relaties.

Hij gebruikt diverse materialen zoals hout, steen en verf. Zijn werk draagt bij aan het voortleven van de verhalen van Bali in de moderne wereld.

Heri Dono toont zijn schilderijen: Olifant en Garuda in Harmonie (2024) en SEMAR: God van Wijsheid (2024)

Heri Dono (geboren in 1960)

Heri Dono is een van de bekendste kunstenaars van Indonesië. Hij creëert speelse maar ook kritische werken. Hij laat zich inspireren door het wayang-theater, een oude vorm van schaduwspel uit Java. Zijn unieke figuren maakt hij op een eigenzinnige manier: met gerecyclede materialen, krantenpapier, schroot en eenvoudige mechanische onderdelen.

In zijn kunst vertelt hij verhalen over macht, politiek en de samenleving. Hij laat zien hoe oude verhalen nog steeds betekenis hebben. Het werk van Heri Dono is wereldwijd te zien, maar blijft altijd verbonden met de Indonesische cultuur.

AVROTROS

Arahmaiani's His-Story Performance presented in different places. © Photos: Arahmaiani

Arahmaiani (geboren in 1961)

Arahmaiani maakt kunst over sociale, politieke en culturele kwesties. Haar werk is veelzijdig: ze gebruikt performance, schilderkunst, beeldhouwkunst, video, poëzie, dans en installatie.

Ze is kritisch op bepaalde kanten van haar geloof, de islam, maar verzet zich ook tegen de vooroordelen die mensen over dat geloof hebben. Sinds 2010 werkt ze samen met Tibetaanse monniken op het Tibetaanse Plateau aan projecten rond milieuproblemen.

AVROTROS

Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt voor het tv-programma Nu te Zien! de dubbelsolo van Mella Jaarsma en Roy Villevoye

Nu te Zien!

Kunsthal KAdE in Amersfoort organiseert een dubbelsolo van Mella Jaarsma en Roy Villevoye. Beide kunstenaars hebben een band met de Indonesische eilandengroep. 

Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt voor het tv-programma Nu te Zien! de schilderijen, foto’s en sculpturen van kunstenaar Roy Villevoye.

Sinds 1992 verblijft hij vaak bij het Asmat volk in Papoea, dat hem inspireert tot het maken van werken die gaan over kleur en culturele identiteit. Op die manier dringt hij door tot de essentie van intermenselijk contact. 

Gelijktijdig is de tentoonstelling van Mella Jaarsma te zien. In Yogyakarta verkent zij met haar kostuums en installaties de relatie tussen mens en natuur. 

AVROTROS

    Uitzending 18 juli 2025

    Dubbelsolo van Mella Jaarsma en Roy Villevoye

Terugkijken op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading