AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

4 x bloemstillevens in de kunst

Bloemen zijn kleurrijk, vrolijk en hebben vaak een lekkere geur. Dat maakt ze voor veel mensen aantrekkelijk. Ook voor kunstenaars blijft de bloem fascinerend. Door de jaren heen staat het boeket in veel werken centraal. 

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst

Ambrosius Bosschaert - Vaas met bloemen in een venster

Dit boeket is met veel oog voor detail geschilderd. Hierdoor zijn de bloemen stuk voor goed te herkennen. Ook aan de vensterbank en het uitzicht is veel aandacht besteed. 

AVROTROS

Ambrosius Bosschaert De Oude Vaas Met Bloemen in Een Venster - Mauritshuis

Jan Davidsz de Heem - Vaas met bloemen

Geen saai boeket, maar een bloemenexplosie! Jan Davidsz de Heem heeft geen stijf boeket geschilderd, maar een wild boeket vol kleur waarbij de bloemen zelfs over de rand van de vaas hangen. 

AVROTROS

Vaas Met Bloemen Van Jan Davidz De Heem Uit 1670 in Het Mauritshuis Te Den Haag 965x1375

Willem van Aelst - Bloemstilleven met horloge

De bloemstillevens van Van Aelst zijn spannend en dynamisch. Dit komt door de sterke licht donker contrasten. Ook zijn compositie zorgt voor spanning. Het boeket is niet symmetrisch, maar geschilderd langs een diagonale lijn.

AVROTROS

Willem Van Aelst Bloemstilleven Met Horloge - Mauritshuis

Mirjam Verschoor - Trash bouquet 

Afval speelt vaak de hoofdrol in de werken van Verschoor. In haar werken combineert ze foto’s, stillevens en andere schilderijen. Dit levert vaak verwarring op bij de kijker. 

Haar werk Trash Bouquet is te zien in de tentoonstelling Bloom in Paleis het Loo. In deze tentoonstelling staan bloemstillevens door de jaren heen centraal. Wat maakt bloemen zo aantrekkelijk? De geur, kleur of korte bloeitijd? 

In Nu te Zien! bekijkt directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts de veelzijdige inspiratie die kunstenaars vanaf de 17e eeuw tot nu halen uit de bloem.

Kijk Nu te Zien! op zaterdag 15 juni 2024 om 21.15 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading