AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Componist centraal in prijswinnende romancyclus

De nobelprijswinnende auteur Romain Rolland beschrijft een intrigerend componistenleven in de meeslepende romancyclus 'Jean-Cristophe'. Beantwoord de prijsvraag en maak kans op een exemplaar van de heruitgave van deel II 'In Parijs'.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Nobelprijs voor de Literatuur

Schrijver Romain Rolland (1866-1944) won in 1915 de Nobelprijs voor de Literatuur, vooral voor zijn internationaal beroemde tiendelige romancyclus Jean-Christophe. Hij beschrijft daarin van de wieg tot het graf het veelbewogen leven van een componist, zijn geestelijke en artistieke wording, zijn worstelingen, zijn liefdes, vriendschappen en vijandschappen, in de wereld van het eind negentiende-eeuwse en begin twintigste-eeuwse Europa.

Win deel twee!

Uitgeverij Meulenhoff verzorgt nu een heruitgave in drie delen. Het eerste deel ‘Dageraad’ kon je hier eerder winnen. Nu dan het langverwachte tweede deel ‘ In Parijs’.

AVROTROS

Deel II: 'In Parijs'

Jean-Christophe heeft zich gevestigd in Parijs, waar hij naam hoopt te maken als componist. Maar in deze grote, onbekende stad verdwaalt hij in kringen van halve artiesten, snobs, rijke niksnutten, politieke en financiële boeven en dames van plezier. Na een periode van armoede en miskenning, beseft hij, als hij uiteindelijk ziek wordt, dat hij zich beter kan begeven onder het gewone Franse volk. Zijn ontmoeting met Olivier Jeannin is het begin van betere tijden. Olivier, een verfijnde, sensitieve Franse intellectueel en Jean-Christophe, een stoere, hartstochtelijke Duitser, vinden elkaar in vriendschap.

Opmerkelijke vriendschap

In Rollands tijd, waarin de naties van Europa lijnrecht tegenover elkaar stonden en met name Duitsland en Frankrijk gezworen vijanden waren, vormt deze opmerkelijke vriendschap een idealistisch statement. In Jean-Christophe weet Romain Rolland met haarfijne observaties het Europa van het fin de siècle tot leven te wekken, en met zijn psychologische allure neemt hij de lezer mee in Jean-Christophes bewogen leven.

AVROTROS

Nobelprijswinnende auteur

Romain Rolland (1866-1944) was een Franse toneelschrijver, romanschrijver, essayist, kunsthistoricus en mysticus. Gedreven door zijn eigen onvervulde droom om musicus te worden, schreef hij het tiendelige epos Jean-Christophe. Hier ontving Rolland in 1915 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Luisteren

Benieuwd naar een voorproefje? In het radioprogramma Opium leest Mathijs Deen een stukje voor uit Jean-Cristophe, In Parijs. Luister donderdag 9 november 2023 tussen 19.00-20.00 uur naar Opium op NPO Klassiek. Het radiofragment kan daarna hier worden teruggeluisterd!

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op dit nieuwe boek hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Romain Rolland was bevriend met de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig, die een boek over hem schreef. Wat is de titel van dat boek?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 14 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading