De vergeten componist Johannes Bernardus van Bree
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

De vergeten componist Johannes Bernardus van Bree

Een 18e-eeuwse Engelse reiziger zei eens dat de Nederlanders alleen aandacht hadden voor de klanken van klokken en dukaten. Een grappige maar ook onzinnige uitspraak. Luister maar eens naar deze nieuwe CD met muziek van Johannes Bernardus van Bree (1801 - 1857).

Eén ding is zeker: als Van Bree een Duitse componist was geweest, was deze muziek nooit in de vergetelheid geraakt.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

In het goed verzorgde boekje bij de CD wordt het verhaal van Van Bree verteld. Geen woest genie à la Beethoven, maar een bescheiden en ijverige man, die zijn hele leven besteedde aan de verbetering van het muziekleven in Amsterdam. Vooral het orkest van de sociëteit Felix Meritis maakte onder zijn leiding een grote kwalitatieve sprong vooruit.

Van Bree was ook een uitstekend violist, die zijn eigen strijkkwartet leidde. Voor dit kwartet schreef hij vier strijkkwartetten waarvan het Eerste en Tweede Strijkkwartet op deze CD te horen zijn. Heerlijke lyrische kamermuziek die soms nogal aan Beethoven en Mendelssohn doet denken. Onbegrijpelijk dat er nooit een biografie over Johannes Bernardus van Bree is geschreven, en al helemaal onbegrijpelijk dat zijn muziek vrijwel nooit meer wordt gespeeld.  

Utrecht String Quartet

De leden van het Utrecht String Quartet doen wat ze de afgelopen dertig jaar met passie hebben gedaan: de mooiste kamermuziek spelen en hun leven hieraan wijden. Ze treden wereldwijd op, én op de grote kamermuziekpodia in Nederland waar ze woonachtig zijn.

Het Utrecht String Quartet wijdt zich al tientallen jaren aan de herontdekking van ten onrechte vergeten strijkkwartetten. Eerder nam het kwartet bijvoorbeeld twee strijkkwartetten van Johannes Verhulst op. Maar ook hun CD’s met werken van meesters als Catoire, Glazoenov en Tanejev werden internationaal met groot enthousiasme ontvangen.

Het kwartet geeft les als Quartet-in-Residence aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en verzorgt regelmatig een International Chamber Music Masterclass in samenwerking met de Utrecht University Summer School. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie is de primarius van het Utrecht String Quartet?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 19 maart 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading