AVROTROS
Beste Zangers de podcastBeste Zangers de podcast
Beste Zangers de podcastBeste Zangers de podcast

Van turbulente jeugd tot grote ster: Numidia vertelt erover in Beste Zangers de Podcast

In de vijfde de aflevering van Beste Zangers De Podcast spreekt NPO Radio 2 DJ Bart Arens met Numidia. De twee bespreken haar ervaringen bij Beste Zangers, haar nogal turbulente jeugd en haar liefde voor muziek.

  1. Beste Zangers de podcast
  2. Beste Zangers
  3. Duncan Laurence
  4. Muziek

Numidia groeide op in een gezin waar muziek altijd aanwezig was. Ze was een grote fan van Michael Jackson. Zo erg, dat haar hele kamer vol hing met posters van de King of Pop.

Als mijn moeder mijn kamer  binnenkwam zei ze altijd: Als ik jouw kamer binnenkom, schrik ik mij dood. Dan zie ik dat hoofd van Michael Jackson overal.” Michael Jackson was, op het moment dat Numidia fan was, eigenlijk al over zijn hoogtepunt heen. Maar dat maakte Numidia niet uit: “Ik heb best wel een oude ziel.. Dus als ik muziek ga ontdekken van iemand ga ik er echt volledig voor en moet ik alles weten.”

Niet alleen het lied ‘We are the world’ is een lied dat haar terugbrengt naar haar jeugd. Het nummer ‘Buena Vista Social Club' van Chan Chan brengt herinneringen boven aan haar vader. “Elke keer dat de zon schijnt deed hij zijn shirt uit, en liep hij in zijn blote bierbuik door de tuin. En dan zette hij dit nummer op.” 

Numidia en haar vader delen samen een passie voor muziek. Zo hebben zij samen het nummer ‘Tmazight’ gezongen. De vader van Numidia zingt over alle details van zijn land Marokko.

“Hij zingt over de bergen, het landschap en de zee van de plek waar hij vandaan komt. Mijn couplet heb ik in het Nederlands gezongen over mijn vader. De liefde voor mijn vader, waarom ik hem zo waardeer en dat hij mij kan loslaten, omdat ik sterk op eigen benen sta.”

Een moeilijke jeugd

Numidia heeft een hele intense jeugd gehad: ‘’Mijn ouders hadden heel veel ruzie, elke dag. Het was echt een soort oorlogsgebied bij mij thuis. Mijn vader dronk veel en mijn moeder kan giftig zijn. Dit is mijn hele leven al soort van gaande geweest, maar toen ik het echt begon te begrijpen en beseffen was ik een jaar of 5. Hoe ouder ik werd, hoe erger het werd.”

Naarmate Numidia ouder werd kreeg ze ook meer begrip voor haar vader: "Ik snap dat hij af en toe een glaasje dronk, ik snap waar het vandaan komt. Op dit moment is onze band heel goed. Hij is nu 62, een leeftijd waarbij ik naar hem moet gaan omkijken. Mijn moeder en ik hebben nu een moeilijkere band. Maar het is goed zo, ik heb er een plek voor gevonden. De steun van mijn  ouders, dat mis ik natuurlijk wel. Vooral nu ik in een rollercoaster van een carrière zit.” 

Meedoen aan Beste Zangers

Een doel in het leven van Numidia is muziek, het maakt haar heel blij. “Ik denk dat zelfs een liefde mij niet zo blij kan maken als muziek.” Toen Beste Zangers haar uitnodigde voor dit avontuur stond Numidia te popelen om mee te doen. 

Haar manager had al meerdere keren gevraagd aan de producent of Numidia deel mocht nemen, omdat ze heel graag haar verhaal wilde delen: “Het moet verteld worden, omdat zoveel mensen hier doorheen gaan. Ik hoor nog heel vaak; “Het is klaar en ik zal dit nooit meer kunnen doen.” Dan denk ik, alles kan echt. Je moet het gewoon mogelijk maken met jezelf. Juist met die kracht kom je er het snelst. Daarom vertel ik ook mijn verhaal, van kijk Numidia zit daar ook.” 

Grote doorbraak

In 2015 heeft Numidia meegedaan aan The Voice Kids. Hierin zong zij het liedje ‘It’s time’ van Imagine Dragons. “Het was echt leuk om auditie te doen, dit nummer lag niet helemaal in mijn straatje. Maar ik heb wel alle stoelen laten draaien haha.” 

Dit was echter niet de grote doorbraak in Numidia’s carrière. Haar doorbraak komt door Ali B, ze werd door hem gebeld terwijl zij aan het werken was als bewaker bij een object.“Ik dacht dat iemand mij aan het pranken was.” Maar niks was minder waar. Tijdens het gesprek was het eigenlijk wel vrijwel straight to the point. Hij zei: “Kom nu naar de studio. Ik heb alles laten liggen, het alarm erop gezet en ben ver weggegaan. Per direct mocht ik Meli Meli zingen. Het voelde gewoon echt of ik gezien en gehoord werd.” 

Hier bleef het niet bij, de week erop werd ze weer gebeld of ze naar de studio kon komen. Dit keer om het nummer Dana voor Marokko op te nemen. Hierna ging haar carrière gelijk lopen, maar het was moeilijk, zegt ze zelf.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading