AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Enthousiasme, muzikaliteit en puur samenspel

Jonge talenten die de klassieke muziek nieuw leven inblazen, wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Win de prachtige debuut-cd van Gerbrich Meijer en het Felix Quartet.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Win een exemplaar

Traditiegetrouw beginnen we het nieuwe jaar in Nieuw Klassiek met een debuut-cd uit de serie AVROTROS Klassiek presenteert! Wij stellen je graag voor aan de klarinettiste Gerbrich Meijer en het Felix Quartet die een cd met heerlijke gevarieerde kamermuziek hebben samengesteld. Geniet van hun enthousiasme, muzikaliteit en pure samenspel! Wij geven tien exemplaren weg van hun debuut. 

Muzikale vrienden

Toen klarinettiste Gerbrich Meijer (1997) hoorde dat ze haar debuut-cd mocht opnemen voor het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! koos ze ervoor om dat niet solo te doen: “Een uur soloklarinetmuziek vind ik niet zo inspirerend, ik houd enorm van kamermuziek”. Samen met de vier strijkers van het Felix Quartet, die ze al kent sinds de middelbare school, werd gekozen voor een cd waarop iedereen muzikaal aan het woord komt: solistisch, als kwartet en kwintet.

Van Mozart tot Price

Het Klarinetkwintet van Mozart waarin alle instrumenten een gelijkwaardige rol hebben, vormt samen met het Zevende Strijkkwartet van Sjostakovitsj de ruggengraat van de cd. Daar sloot Béla Kovács’ Hommage à J.S. Bach, een werk voor klarinet solo. De Hongaarse klarinettist schreef zo’n 60 werken voor solo-klarinet waarvan de reeks Hommages de bekendste is. Hierin imiteert hij de stijl van negen componisten, onder wie J.S Bach. Het is een uitermate virtuoos werkje. Tot slot nam het vijftal Adoration op van de tot voor kort vergeten Amerikaanse componiste Florence Price op. Adoration, een klein orgelwerkje uit 1951 (geliefd vanwege de prachtige lyrische melodie), werd door altviolist en arrangeur Gijs Kramers speciaal voor deze cd bewerkt.

Gerbrich Meijer

De 26-jarige klarinettiste Gerbrich Meijer timmert flink aan de weg. De laatste maanden van 2023 toerde ze voor Dutch Classical Talent door Nederland met haar ‘one-woman show’. Eerder won ze al de ‘Special Prize’ op de Carl Nielsen Competition, werd ze genomineerd voor de Grachtenfestival Prijs en kreeg ze de Talentprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt.

Gerbrich speelt met diverse orkesten zoals het London Symphony Orchestra, Residentie Orkest en Danish Radio Symphony, en was soloklarinettist van het European Union Youth Orchestra. Ze behaalde onlangs haar masterdiploma aan het prestigieuze Colburn Conservatory in Los Angeles en maakt nu deel uit van de solistenklas van de Koninklijke Deense Muziekacademie.

Felix Quartet

De vier jonge, ambitieuze en gepassioneerde musici van het Felix Quartet vonden elkaar als kwartet tijdens de lockdown van 2020 in hun gedeelde liefde voor kamermuziek. Eerder traden ze tijdens hun studie al samen op met het European Union Youth Orchestra en de Academie van het Koninklijk Concertgebouw. Naast hun kwartetwerk zijn de musici ook actief op andere vlakken. Zo is violiste Marlene Dijkstra (27) plaatsvervangend aanvoerder bij het NedPho, violist Caspar Horsch (28) tweede violist bij het Concertgebouworkest, altviolist Michiel Wittink (28) programmeur bij het Concertgebouw en celliste Liesbeth Bosboom (28) remplaçant bij diverse Nederlandse orkesten.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze unieke debuut-cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wanneer trad Gerbrich Meijer op in het programma Spiegelzaal?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 9 januari 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading