AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Estlands klassieke klanken

De Estlandse componist Arvo Pärt schrijft spirituele muziek, waarin pure schoonheid en meditatieve klanken overheersen. Een welkom geluid in deze woelige tijden.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Modern

Veel muziekliefhebbers denken bij hedendaagse muziek aan schrille klanken en schurende harmonieën. Tenzij zij de muziek van Arvo Pärt hebben ontdekt, de Estlandse componist die in 1935 in Paide werd geboren! 

Een beetje apärt...

Op deze nieuwe cd staan acht vaak wat minder bekende werken van Pärt, gecomponeerd in de jaren 1988 tot 2022. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi dan wereldberoemde stukken als Fratres en Spiegel im Spiegel. De uitvoerenden op deze cd hebben al decennia lang bewezen over grote affiniteit met de klankwereld van Pärt te beschikken: het Philharmonisch Kamerkoor van Estland en het Kamerorkest van Tallinn staan onder leiding van de Estlandse dirigent Tonu Kaljuste. Ook de klanktechniek is voorbeeldig en sfeervol; laat dat maar aan het vermaarde label ECM over. Luister naar de eerste maten van Littlemore Tractus (track 1 ) en je bent verkocht….

Orkest en koor uit Tallinn 

De in 1953 geboren Estlandse dirigent Tonu Kaljuste is ook in Nederland bepaald geen onbekende. Van 1998 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor. Met het door hemzelf opgerichte Kamerorkest van Tallinn en het wereldvermaarde Filharmonisch Kamerkoor van Estland maakte hij voor ECM tal van opnamen die internationaal in de prijzen vielen.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze mooie cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Tractus is het zeventiende album met werk van Arvo Pärt dat platenmaatschappij ECM is opgenomen. Wie is de producer van alle 17 cd’s?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 28 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

AVROTROS

Dirigent Tonu Kaljuste

AVROTROS

Ests Filharmonisch Kamerkoor

AVROTROS

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading