AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Pierre Génisson speelt Mozart

Klarinettist Pierre Génisson speelt op zijn nieuwe album misschien wel het mooiste klarinetconcert aller tijden! Van welke componist? Mozart natuurlijk!

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Uitzonderlijk muziekjaar 1791

De eeuwenoude westerse muziekgeschiedenis is onmetelijk rijk. Maar er zijn jaren die er boven uitspringen. 1791 is zo’n jaar, het jaar waarin Mozart op 5 december overleed, maar niet voordat hij een reeks absolute meesterwerken op papier had gezet. Het Requiem kon hij niet meer zelf afmaken, maar zijn opera Die Zauberflöte en zijn Klarinetconcert KV 622 – het mooiste klarinetconcert aller tijden – bijvoorbeeld nog wel.

Klarinetconcert van Mozart

Strikt genomen schreef Mozart zijn klarinetconcert niet voor de gewone hoge klarinet, maar voor de bassethoorn. Dit is een klarinet met enkele donkere lage noten, die op een gewone klarinet niet kunnen worden gespeeld. Mozart was verliefd op het instrument, mede omdat het instrument tijdens loge-bijeenkomsten – Mozart was een actief vrijmetselaar – veel werd bespeeld.

Niet één, niet twee...

Op deze mooie nieuwe cd bespeelt de Franse klarinetvirtuoos Pierre Génisson drie soorten klarinet. Behalve het vermaarde Klarinetconcert staan aria’s uit Mozarts laatste opera’s en zelfs het Lacrimosa uit het Requiem op het programma. Het gaat dan om bewerkingen, waarin de klarinet de zangstem(men) vervangt, behalve in twee door mezzosopraan Karine Deshayes gezongen aria’s met een concertante partij voor klarinet solo.

De zoektocht naar het juiste instrument

Pierre Génisson speelt op kopieën van klarinetten uit de tijd van Mozart en moderne klarinetten die speciaal voor deze opname zijn gemaakt.

Deze nieuwe cd is een prachtig afwisselend muzikaal feest dat je niet mag missen!

Pierre Génisson

De in Marseille geboren klarinettist Pierre Génisson studeerde aan het Conservatorium van Parijs. Na het winnen van verscheidene concoursen werd hij door tal van vooraanstaande orkesten en kamermuziekensembles uitgenodigd. Zijn cd-opnamen vallen zonder uitzondering internationaal in de prijzen.   

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze gloednieuwe cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Hoeveel cd's heeft Pierre Génisson al eerder opgenomen voor het label Warner/Erato?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 21 november. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading