AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Frisse fluitsonates uit de barok

Drie jonge Franse topmusici wagen zich aan fluitsonates van Arcangelo Corelli (1653-1713) en Jean-Baptiste Quentin (c. 1690-c. 1742). 

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Jonge topmusici willen barok

Liefhebbers van barokmuziek is het natuurlijk al vaak opgevallen: jonge Franse ensembles en musici vormen de laatste jaren de voorhoede, zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht. Op deze heerlijke nieuwe cd wijden drie jonge Franse topmusici zich aan fluitsonates van Arcangelo Corelli (1653-1713) en Jean-Baptiste Quentin, bijgenaamd ‘Le Jeune’ (c. 1690-c. 1742). 

Corelli

Wacht, heeft Corelli fluitsonates geschreven? Nee, voor zover bekend inderdaad niet. Maar zijn twaalf vioolsonates opus 5 waren na de publicatie in 1700 zo immens populair, dat er overal in Europa bewerkingen van verschenen. Een Parijse uitgever drukte aan het eind van de jaren 1730 een bewerking voor fluit van de eerste zes sonates uit Corelli’s opus 5. Drie daarvan zijn op deze fraaie nieuwe cd te horen.

Quentin

Over Quentin is maar heel weinig bekend. Zijn werken zijn hoorbaar beïnvloed door het voorbeeld van Corelli. Quentins opus 14 bestaat uit vioolsonates die ook uitstekend speelbaar zijn op de traverso, de oude dwarsfluit.  

AVROTROS

Glansrol voor Anna Besson

De Franse fluitiste Anna Besson bespeelt zowel de traverso als de moderne dwarsfluit. Haar repertoire reikt van de late 17e eeuw tot het heden. Besson speelt regelmatig mee in de bekendste Franse barokensembles en doceert onder andere aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar begeleiders op deze cd – Myriam Rignol op de viola da gamba en klavecinist Jean Rondeau – behoren zelf eveneens tot de meest opvallende jonge barokmusici in Frankrijk. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze dansbare cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Anna Besson en Jean Rondeau vormen samen met Louis Creac'h en Robin Pharo sinds 2013 een succesvol oude muziekkwartet. Wat is de naam van dit ensemble?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 12 februari 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading