AVROTROS
MUZEMUZE
MUZEMUZE

Hendrick de Keyser Monumenten: strijd voor het behoud van cultureel erfgoed

In Nederland speelt de Hendrick de Keyser Monumenten Vereniging een cruciale rol bij het behoud en de bescherming van historische gebouwen. Deze vereniging, vernoemd naar de beroemde architect en beeldhouwer Hendrick de Keyser (1565 -1621), heeft als missie het bewaren van architectonische schatten voor toekomstige generaties. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op met betrekking tot de bijzondere werkzaamheden van deze vereniging.

  1. MUZE
  2. MUZE artikelen

Het doel van Hendrick de Keyser Monumenten

Het doel van Hendrick de Keyser Monumenten is om historische gebouwen en monumenten te behouden en te beschermen, zodat ze niet verloren gaan voor de volgende generaties. De vereniging beheert een indrukwekkende portefeuille van meer dan vierhonderd monumenten verspreid over heel Nederland.

Een van de belangrijkste werkzaamheden van de Hendrick de Keyser Monumenten is het aankopen, restaureren en onderhouden van historische gebouwen. Door deze monumenten te verwerven, zorgen ze ervoor dat deze niet in verval raken of verloren gaan aan verwaarlozing. De vereniging streeft ernaar om de oorspronkelijke schoonheid en historische integriteit van deze gebouwen te behouden, waardoor ze een tastbare verbinding vormen tussen heden en verleden.

AVROTROS

Arjan Bronkhorst

Een ander belangrijk aspect van het werk van de vereniging is het openstellen van monumenten voor het publiek. Door rondleidingen, lezingen en evenementen te organiseren, wil de Hendrick de Keyser Monumenten Vereniging het bewustzijn vergroten over de waarde van cultureel erfgoed en het belang van behoud. Het betrekken van het publiek bij deze historische locaties draagt niet alleen bij aan educatie, maar ook aan het behoud van het draagvlak voor het behoud van monumenten.

Huis Sloëtjes

Een opmerkelijk voorbeeld van de toewijding van de Hendrick de Keyser Monumenten is de restauratie en instandhouding van Huis Sloëtjes. Dit historische pand, gelegen in Hilversum, vertelt een verhaal dat teruggaat tot het gezinsleven van de jaren vijftig. Als een prachtig voorbeeld van architectuur uit die tijd, belichaamt Huis Sloëtjes niet alleen de stijl van die periode, maar is het een ware tijdcapsule.

AVROTROS

Arjan Bronkhorst

Het huis is niet alleen behouden zoals het ooit begonnen is. Het is nu een daadwerkelijk museum. Een stap over de drempel betekent binnenstappen in het leven van de familie Sloëtjes. Elke vrijdag en zaterdag ben je welkom aan de J.P. Coenstraat 80 in Hilversum. Je betreedt de koopwoning uit 1955 om te ontdekken dat echt alles in het huis nog aanwezig is en daarmee een compleet gezinsleven documenteert. Uniek en heel bijzonder om te bekijken; voor velen is dit een feest van herkenning en nostalgie.

AVROTROS

Om je direct het gevoel van thuis te geven start de tour op de bank in de zitkamer. De korte film die je te zien krijgt is speciaal voor het huis gemaakt door filmmaker Loes Janssen. Maak kennis met Huis Sloëtjes, de familie en sta even stil bij de vraag die dit huis aan je stelt: waarom en hoe bewaren wij onze spullen?

    Vaker dit soort artikelen lezen?

    Word lid van kunstmagazine MUZE

Word lid

Tip: Het museumhuis is dus oorspronkelijk een woning. Daarom kunnen er geen dertig bezoekers tegelijkertijd genieten van dit monumentale pand. Via de website van Hendrick De Keyser Monumenten reserveer je makkelijk een moment om de woning te bekijken.

Kortom

Hendrick de Keyser Monumenten vervult een cruciale rol in het behoud van het cultureel erfgoed van Nederland. Door historische gebouwen te verwerven, te restaureren en open te stellen voor het publiek, dragen ze bij aan het behoud van de unieke geschiedenis en architectuur van Nederland. Hun inzet voor duurzaam beheer en samenwerking met verschillende belanghebbenden benadrukt het belang van deze vereniging in het behouden van het verleden voor de toekomst. Ben je benieuwd wat de vereniging nog meer doet? Of hoe je zelf kunt bijdragen aan het behoud van Nederlands Cultureel Erfgoed? Kijk dan eens op de website van Hendrick de Keyser Monumenten.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading