AVROTROS
Beste Zangers de podcastBeste Zangers de podcast
Beste Zangers de podcastBeste Zangers de podcast

Herinnering ophalen met Marco Bakker in Beste Zangers de Podcast

Deze week in de aflevering van Beste Zangers De Podcast spreekt NPO Radio 2 Bart Arens met Marco Bakker. De twee hebben het over Marco zijn carrière en de dingen die hij heeft meegemaakt. Ook hebben ze het over de avond ervoor, en de opnames die hebben plaatsgevonden. 

  1. Beste Zangers de podcast
  2. Beste Zangers
  3. Marco Bakker

Een indrukwekkende carrière 

Marco heeft deelname aan de Beste Zangers een keer eerder al geweigerd. Maar naarmate het programma langer op TV was zag hij het ontwikkelen. Toen de eindredacteur later weer een keer belde met de vraag of hij mee wilde doen wilde Marco dat graag. “Ik vind het een ontzettende leuke uitdaging om repertoires te zingen van deze mensen.” Marco werkt al wel langer samen met jonge mensen. Zo geeft hij zo nu en dan masterclasses ook aan mannenkoren. Deze willen zich ook steeds meer verjongen. 

Iedereen kan zingen

Volgens Marco kan iedereen zingen. "Iedereen kan zingen maar niet iedereen heeft de mogelijkheden qua stem van bouw.”  

Zo geeft hij een voorbeeld van zijn zoon, “Ik weet nog dat mijn zoon heel vroeg in Amerika woonde met zijn moeder. Die haalde ik toen een keer op van het vliegveld, toen die op vakantie kwam bij mij. Ik had de radio aanstaan in de auto, hij zat toen achterin en begon toen mee te zingen. Toen dacht ik bij mijzelf, dit ga ik niet stimuleren, dit ga ik niet stimuleren. Want het was zo vals als een kraai.” 

Bijzondere herinneringen

Marco geeft aan dat hij veel bijzondere herinneringen heeft, het zijn de kansen die hij heeft gekregen die hem dierbaar zijn. “In Glyndebourne, het beroemdste opera festival ter wereld, heb ik de Evenings Standardperformer gekregen. Dat was voor de opera Intermezzo van Richard Strauss.” 

Ook is er een bijzonder compliment dat Bakker is bijgebleven. “Ik heb in Manchester een compliment gekregen van de Russische ambassadeur voor mijn Russisch. Het zou zijn dat ik een accent had uit Sint-Petersburg, dit was mij een aantal maanden daarvoor in Londen ingestudeerd door een Russische coach.”

Een ander moment waar hij dierbaar voor is, is het winnen van de eerste prijs in het internationaal vocalist concurre in Rio de Janeiro, in München en in 's-Hertogenbosch. “Het zijn allemaal dierbare herinneringen, vooral als je succes hebt natuurlijk" 

De TROS

De TROS is ook belangrijk geweest voor Marco zijn carrière, zo zegt hij zelf. “Ik heb een aantal TV programma’s gehad. Waaronder Muziek uit duizenden. “Daarin mocht ik de grootste artiesten uit de wereld van opera maar ook musical en acteurs spreken. Waar ik zelf ook ontzettend veel van geleerd heb. Want ik kan goed luisteren. Ik ben de TROS zeer dankbaar, want die zijn ongelooflijk belangrijk geweest voor mijn carrière.”

Lowlands 

Marco heeft wil verschillende dingen gedaan in zijn carrière. Van een duet met André Hazes naar het spelen met de 3 baritons op Lowlands. Op het festival heeft hij meerdere liederen gezongen. Waaronder Calypso van John Denver. Maar dit was niet het enige dat hij daar heeft gezongen, “Ik heb zelfs Purple Rain gezongen, en Hotel California." 

In 2016 werd hij uitgenodigd om samen met zijn collega’s het repertoire van popartiesten te zingen die dat jaar zijn overleden, en dat liep toen volledig uit de hand, zegt hij zelf. “Iedereen begon mee te zingen, zo'n 30 duizend man. En ze bleven roepen, “we want more, we want more”. Maar ja, om hier met theater in te gaan is geen business. Dus dit was uniek, een Once in a lifetime.”

Deze muziek hoorde je in Beste Zangers de Podcast met Marco Bakker

  • Marco Bakker - Don Giovanni

  • Marco & Andre Au Fond Du Temple Saint

  • Sinatra - Once Upon A Time

  • John Denver - Calypso

  • MEAU - Lippen Schweigen

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading