Marco Bakker

Marco Bakker in Beste ZangersAVROTROS

Jacob Marinus Bakker, beter bekend als Marco Bakker (85), is een Nederlandse operazanger en radiopresentator die op 8 februari 1938 werd geboren in Beverwijk. Zijn bewogen leven heeft hem door meer dan zestig jaar van muziek en podiumkunst geleid. 

  1. Beste Zangers

Als kind groeide Marco op in Beverwijk in een liefdevol maar bescheiden gezin. Zijn passie voor muziek begon in zijn jeugd, toen zijn moeder sopraan was in het gemengde operakoor Zang en Vriendschap, en zijn vader voorzitter en baszanger was. Op jonge leeftijd was Marco al gefascineerd door opera dankzij zijn ouders en een programma genaamd "Opera & Belcanto".

Opgroeien in tijden van oorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft een blijvende indruk op hem achtergelaten, en als jonge jongen maakte hij de impact van de oorlog mee in zijn gezin en buurt. Na de oorlog ontdekte Marco zijn liefde voor muziek verder terwijl hij badmeester was en optredens verzorgde op het strand en andere plekken. Zijn muzikale interesse werd aangewakkerd door jazzmuziek en rock-'n-roll, en hij begon gitaar te spelen en zong in verschillende bands.

Na zijn middelbare schooltijd volgde Marco de pedagogische academie in Haarlem, waar hij deel uitmaakte van een band genaamd The Dawn Club 7. Deze periode bracht hem in aanraking met zingen en legde de basis voor zijn verdere muzikale ontwikkeling. Hij begon zanglessen te volgen en zijn talent werd al snel opgemerkt. Hij won prijzen bij internationale vocalisten concoursen en kreeg toegang tot het conservatorium van Amsterdam.

Start van zijn operacarrière 

Zijn opera carrière begon bij de Nederlandse Opera, waar hij al snel opviel met zijn rollen in werken als 'L'Orfeo' van Monteverdi en 'Don Giovanni' van Mozart. Marco's repertoire omvatte niet alleen opera, maar ook operettes, musicals en concerten. Hij zong in diverse opera's over de hele wereld, van Schotland tot Amerika, en werkte samen met bekende namen in de operawereld.

Naast zijn opera carrière heeft Marco ook een succesvolle loopbaan gehad als radiopresentator. Hij verwierf bekendheid met zijn nieuwjaarsconcerten en andere radioprogramma's. Marco had ook een unieke kans om beroemdheden zoals Glenn Close te ontmoeten en te spreken over muziek en hun artistieke ervaringen.

Liefde (voor muziek)

Buiten zijn carrière als operazanger en presentator koestert Marco een liefde voor populaire muziek. Hij bewondert artiesten als Frank Sinatra, Sting en Van Morrison vanwege hun teksten en uitvoeringen. Zij hebben zijn muzikale invloeden divers en rijk gemaakt.

Zijn persoonlijke leven is verweven met zijn carrière; hij ontmoette actrice Willeke van Ammelrooy in de jaren 70, en hun relatie evolueerde tot een liefdevol huwelijk. Samen wonen ze in een carré boerderij in Limburg, waar ze genieten van hun gedeelde passie voor muziek en activiteiten zoals zingen, wandelen, zwemmen en golfen.

Lowlands

In 2016 kreeg Marco een bijzonder verzoek: de 3 Baritons overtuigen om nummers van overleden popsterren te zingen. Ondanks hun klassieke imago gingen ze akkoord. Op het befaamde Lowlands-festival brachten ze met een 60-koppig orkest en koor een eerbetoon aan deze iconen.

Opvallend was Marco's keuze om vast te houden aan het herkenbare Baritons-kostuum. Het optreden werd een groot succes, waarbij het nummer "Desperado" bijzondere betekenis kreeg voor Marco. Het project toonde aan dat muziek genres kan overstijgen en artistieke expressie trouw kan blijven aan authenticiteit.

Marco Bakker, met zijn onvermoeibare enthousiasme voor muziek en podiumkunsten, heeft een opmerkelijke carrière opgebouwd die meer dan zestig jaar omspant. Zijn toewijding aan muziek, zijn liefde voor het podium en zijn veelzijdige talenten maken hem een opmerkelijke figuur in de Nederlandse muziekwereld. Zijn rijke stem en warme persoonlijkheid blijven mensen over de hele wereld boeien en inspireren.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading