Het Geheim Van De Meester Team De Schreeuw
Het geheim van de meester Het geheim van de meester
Het geheim van de meester Het geheim van de meester

Alles over het nieuwe seizoen

Het team van Het geheim van de Meester gaat in het nieuwe seizoen voor het eerst internationaal om het wereldberoemde schilderij 'De Schreeuw' te reconstrueren. Het schilderij van de Noorse schilder Edvard Munch wordt ook wel de Mona Lisa van de moderne kunst genoemd. 

  1. Het geheim van de meester
  2. Kunst
  3. Het geheim van de meester extra

Schilder en onderzoeker Lisa Wiersma moet de stijl en de techniek van Munch aanleren en krijgt daarbij hulp van restaurator Michel van de Laar, materiaaldeskundige Joris Dik en materiaalhistoricus Thijs Hagendijk.

Geheimen ontrafelen

De experts gaan tot het uiterste om in dit tweeluik de geheimen van de Noorse schilder te ontrafelen. Ze reizen naar Noorwegen om het origineel van dichtbij te bestuderen en winnen informatie in bij Munch-experts over het leven en werk van de kunstenaar.

Ook bezoeken ze de plekken die voor de schilder belangrijk waren. Tegen het indrukwekkende decor van het Noorse landschap doen zij informatie op over materialen, beweegredenen en technieken die cruciaal zijn bij de reconstructie van De Schreeuw.

Waar gaat 'De Schreeuw' over?

'De Schreeuw' is een beklemmend werk van Munch. De kunstenaar schilderde een herinnering aan een wandeling in Oslo, waarbij hij werd overvallen door een diepe existentiële angst.

Een iconisch werk

Het spookachtige figuur duikt wereldwijd overal op: op mokken, ansichtkaarten maar ook het iconische masker uit de Scream-films is erop gebaseerd. Het werk laat een onuitwisbare indruk achter, omdat het de angst zo voelbaar maakt. Dat was nieuw voor de tijd waarin Munch dit portret maakte.

De kunstenaar doorgronden

Schilderen wat je voelt in plaats van schilderen wat je ziet; Munch was één van de eersten die dat deed en stond zo aan de wieg van het expressionisme. Om meer te weten over de geestelijke gesteldheid van Munch brengt Thijs Hagendijk een bezoek aan dichter Micha Hamel. Hij werd opgenomen in een psychiatrische kliniek en schreef daar een dichtbundel over. Hamel weet daardoor precies hoe je een geestelijke crisis om kunt zetten in kunst.

Edvard Munch De Schreeuw

Edvard Munch - De Schreeuw (1893) Nationaal museum Noorwegen

Het maakproces

Michel van de Laar leert stukje bij beetje de man achter de kunstenaar kennen door in Noorwegen in zijn voetsporen te treden. Joris Dik doorgrondt het werk op vanuit zijn vakgebied en stuit daarbij op een bijzonder bindmiddel. Kijkt het team met al deze kennis op een andere manier naar dit wereldberoemde werk? En helpt het Lisa om zo dichtbij het maakproces van de kunstenaar te komen, zodat zij de perfecte reconstructie kan maken?

De materialen 

Joris en Thijs zoeken ondertussen in Nederland uit welke materialen Munch bij het maken van zijn meesterwerk gebruikte. Zij gaan op zoek naar het perfecte karton en onderzoeken ze het bijzondere bindmiddel caseïne. 

Ook de twee soorten krijt die Munch op het werk gebruikte worden volgens speciaal recept gemaakt. In Noorwegen bezoeken zij het oude museum waar het werk in 1994 op spectaculaire wijze gestolen is. Wat heeft het werk destijds allemaal moeten doorstaan en heeft dat sporen op het schilderij achtergelaten?

Van Nederland naar Noorwegen 

Lisa Wiersma gaat met de materialen en alle vergaarde kennis aan de slag. Omdat Lisa in haar atelier in Nederland aan de kleuren blijft twijfelen, besluit ze naar Noorwegen af te reizen om zo dichtbij het origineel verder te kunnen werken. Als de reconstructie af is, ontmoet het hele team elkaar in Noorwegen voor het ultieme moment: de vergelijking met het origineel. Hoe dichtbij is het team deze keer gekomen?

Het geheim van de Meester: De Schreeuw is op 18 en 25 oktober om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading