Hoe gaat het nu met de culinaire B&B van Harald en Monique uit Ik Vertrek? – 'We voelen ons rijk'
Let op: dit hoort bij uitzending 13 september 2025
Sinds hun vertrek naar Frankrijk is er veel gebeurd. De verbouwing van de boerderij was zwaar en de vergunning voor de mini-camping bleef uit.
Maar stap voor stap groeit de B&B van Harald en Monique uit tot hun droomplek. Hoe kijken ze terug en wat zijn de plannen?
Update 13 september 2025: La taupinière rustique - Mazeyrolles
Hoe is het nu met ons?
We voelen ons helemaal op onze plek hier in de Dordogne. Elke dag zijn we blij en dankbaar dat we deze stap niet alleen durfden te zetten, maar ook écht hebben gedaan. Het waren fysiek zware klusmaanden, maar gelukkig met meer meevallers dan tegenvallers. We zouden het zo weer doen.
Harald maakt goede vorderingen met de Franse taal. Het verstaan gaat steeds beter, het spreken wat minder – maar er zit zeker vooruitgang in.
De bureaucratie blijft moeilijk en zal nooit wennen. Gelukkig spreek ik (Monique) de taal wel goed, anders hadden we al dat papierwerk nooit rond gekregen. Zelfs na acht maanden zijn we er nog niet helemaal doorheen, maar we houden vol.
Quality time
Natuurlijk missen we familie, vrienden en onze kinderen. Gelukkig konden we de afgelopen maanden veel kostbare momenten samen doorbrengen. Dat was pure qualitytime – iets waar we in Nederland vaak geen tijd voor hadden.
Een hoogtepunt was de 85ste verjaardag van Haralds moeder. Ze vierde het hier, mét ballonvaart boven de Dordogne samen met haar twee zoons. Toen ze zei dat ze blij was dat we hier wonen, omdat ze dit anders nooit had meegemaakt, maakte dat alles goed.
Onze B&B is open
We zijn inmiddels twee maanden open en het gaat beter dan we durfden dromen. We hebben al veel leuke en lieve gasten mogen ontvangen en de reacties zijn geweldig. Het voelt heerlijk om na al die maanden hard werken nu ons paradijsje te kunnen delen.
Harald is dagelijks druk met het zwembad en de tuin, terwijl ik mezelf inmiddels een volleerde schoonmaakster, strijkster en styliste mag noemen. We ontdekten welke fruitbomen er in de tuin staan – perziken, pruimen, appels en peren – en genieten van het oogsten. Ondertussen staan er potten vol zelfgemaakte jam in de keuken.
Onze geitjes helpen mee met het opruimen van de struiken. Ze zijn nog altijd met z’n vieren: oma Bieb, dochter Gourmand en de twee kleinzoons Truffe Blanche en Foie Gras. Binnenkort gaat oma-geit weer terug naar de buurvrouw om daar blaadjes te knabbelen.
Nieuwe plannen
We blijven niet stilzitten. Binnenkort gaan we aan de slag met de badkamer van kamer Un, samen met onze vrienden Bas-Jan en Nicole die een week komen helpen. Spannend, want een dag na hun vertrek is de kamer alweer geboekt.
Ook maken we plannen voor kamer Trois. Dat wordt een uitdaging, zowel fysiek als financieel. Daarom blijven we deze winter open, zodat elke euro meteen terug kan in de verbouwing.
Toekomst
We zien de toekomst zonnig tegemoet en voelen ons rijk. Rijkdom zit niet in stenen… al moet ik eerlijk zeggen dat deze prachtige oude boerderij daar wél een flinke bijdrage aan levert.
À bientôt,
Harald & Monique