Edwin en Kirsten 2023
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met Edwin en Kirsten?

In 2021 volgden we het avontuur van Edwin en Kirsten Autsema die naar hun droombestemming Zuid-Afrika emigreerden. In Hoedspruit, dicht bij het Krugerpark, nam het stel twee lodges over om in te wonen en te verhuren. Hoe gaat het anno 2023 met deze avonturiers tussen de wilde dieren?

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek

Update 8 juli 2023 - Edwin en Kirsten

Na de feestelijke opening in Ik Vertrek in september 2021 zijn wij nog een maand doorgegaan en hebben we de grote verbouwing afgerond. Alles mooi ingericht en klaar gemaakt voor de eerste gasten. Echter, er kwam weer een nieuwe strenge coronagolf. Met als gevolg alleen de locals als gasten toen in Zuid-Afrika de provinciegrenzen open gingen. Deze tijd was erg enerverend met soms harde lessen voor ons, maar ook ontzettend leuk. Omgaan met andere culturen en verwachtingen maar ook erg lange dagen zonder weekenden.

Filmset Tom Cruise

Begin 2022 hebben we de filmcrew van Tom Cruise twee maanden in de lodge mogen ontvangen. Het huis werd omgebouwd tot editingstudio waarvoor in no time supersnel internet en noodstroom moest worden aangelegd, waar de gasten nog steeds erg content mee zijn. De filmopnames werden overdag gemaakt in de Blyde River Canyon en in de nacht ging de colourist aan het werk om het filmwerk naar Londen te uploaden.

Alles ging soms erg geheimzinnig rondom Tom Cruise en de filmopnames, maar voor ons erg leuk om te ontdekken hoe zo’n grote film in zijn werk gaat. De editors, helikopterpiloten, stuntmannen en security kwamen van over de hele wereld. Het was super leuk om ze in de lodge te mogen ontvangen en we hebben veel met ze opgetrokken en de omgeving laten zien.

Dierproof

Inmiddels hebben we een goed team dat werkt aan het verwennen van de gasten. Op de achtergrond werken wij aan het steeds terugkerende onderhoud en dingen die we niet gewend zijn in Nederland. Termieten die zelfs tot op de fundering al het houtwerk opvreten, en de brandende zon waardoor het houtwerk twee keer per jaar behandeld moet worden.

Maar ook allerlei beesten die overal in kruipen. Apen die je bananen uit de keuken stelen. Leguanen en eekhoorns die tussen het dak en plafond wonen. Giraffen, vlakvarkens en koedoes die de tuin leeg eten. We moeten steeds op zoek naar waar ze naar binnen komen om een plan te bedenken om alles netjes dierdicht te houden. 

Ontbijtruimte

Slaapkamer

Lodge

Update Edwin en Kirsten

Op de lodge wordt altijd wel gebouwd. Zo zijn er nu meerdere suites met een bad en douche in een privétuin, is de linnenkamer uitgebreid en hebben de honden een eigen afgeschermde tuin. Dit is echt nodig want er woont tegenwoordig ook een luipaard op de estate.

Teambuilding

We trainen het personeel zo, dat ze naast hun eigen discipline ook in kunnen springen bij de anderen. Dit is nieuw voor ze, maar het gevoel van vertrouwen en eigenwaarde geeft ze een enorme kick en motivatie. De meeste mensen werken in Zuid-Afrika omdat het moet, en er valt weinig te kiezen in wat ze leuk zouden vinden. Bij een jeugdwerkeloosheid van 60% zijn er heel veel mensen die een baan zoeken, dus degenen die willen werken doen alles wat ze kunnen doen.

Afgelopen voorjaar zijn we een paar weken naar Nederland geweest. Wij geven dan sturing op afstand aan het team, maar het team heeft de lodge gerund en voor de honden gezorgd. In de weken in Nederland hebben we genoten van de contacten met de kinderen, familie en vrienden. Onze zoon Ruben is 1,5 jaar bezig geweest met de voorbereiding en ontwikkeling van zijn eigen product/bedrijf. Ze doen het alle drie erg goed. 

Blij zijn we met de steeds meer rechtstreekse boekingen en ook de travel agents vinden ons steeds vaker. We genieten ervan om de (internationale) gasten wegwijs te maken in wat er allemaal voor moois te ontdekken is in de omgeving, zoals de fantastisch mooie natuur met daarin de Big 5. Met regelmaat is de hele lodge volgeboekt (16 bedden) en hier genieten we dan ook van.

Team

Op quads door de natuur

Paardrijden

Edwin en Kirsten in een luchtballon

Wat doen wij?

Zelf zijn wij druk met de reserveringen, de marketing en helpen wij de gasten bij het ontdekken van de regio. Op andere momenten helpen we in het restaurant en bij de bar. Ook hebben we alle puntje op de i gezet om de 4-sterren Lodge Grading te krijgen en dat is zonder al te veel moeite gelukt. We moesten één ding aanpassen en dat was een deksel op de wc-borstels. 

Inmiddels hebben we een mooie Landcruiser helemaal aangepast voor overlanding. Tussen de drukte door maken we fantastische 4x4-tochten samen of met vrienden. Er zijn zulke mooie routes hier in de buurt. Bijzonder om tussen de olifanten en leeuwen te slapen. 

Plannen vooruit de toekomst

Komende maanden staan er ook weer veel nieuwe uitdagingen op de agenda. Zo is het team recent uitgebreid met drie nieuwe medewerkers die moeten worden ingewerkt, komt er een filmploeg uit Nederland en gaat de lodge over op solarenergie omdat we de loadshedding (uren van geen stroom) zat zijn. 

Je moet dan zo tactisch plannen wanneer je de was doet, kookt of schoonmaakt. Om 18.00 uur is het donker en dan heeft ook de luipaard de lodge gevonden. Dus we zien uit naar wat licht op het terrein! Ook wordt aan de lodge een schitterende luxe villa toegevoegd voor exclusieve self-catering verhuur. Deze hopen we in het najaar aan te passen en in te richten. Voor het drukke zomerseizoen in november en december moet deze dan meedraaien!

Edwin en Kirsten

Edwin en Kirsten 2021

Update 25 november 2021 - The Baobab Lodge - Hoedspruit

Met ons gaat het erg goed. We genieten van de natuur en de dieren om ons heen, van de gasten en de contacten die we hier al om ons heen hebben. Onze zoon Ruben is een paar weken als verrassing ons hier komen opzoeken. Hij heeft het te (ver)bouwen project getekend en het begin gezien vorig jaar. Hij is dan ook trots hoe het er nu allemaal uitziet. 

Het Zuid-Afrikaanse leven

We genieten tussen het vele werk door van het Zuid-Afrikaanse leven en missen het Nederlandse leven niet. De temperatuur is hier hoger en dat geeft energie. Het eindresultaat van het verbouwproject is echt fantastisch en het is een heerlijke plek om te verblijven tussen de wilde dieren. Het leven hier en het genieten van gaat ver boven onze verwachtingen uit. 

De afgelopen anderhalf jaar zijn voorbijgevlogen. De eerste periode proefdraaien van de lodge, andere talen en culturen, een heel ander klimaat, wilde dieren en de contrasten tussen arm en rijk gaven genoeg uitdaging naast het bouwproject. We zijn in mei begonnen met de grote verbouwing. Omdat er geen gasten waren in de Covid periode leek het ons beter om de lodge te sluiten. Hierdoor hadden de gasten geen last van de verbouwingperikelen en konden de werkmannen hun gang gaan. Anders dan oorspronkelijk gepland, hebben we ervoor gekozen om gelijk alles te verbouwen wat op ons verlanglijstje stond.

Slaapkamer

Zwijnen spotten vanuit het zwembad

Kirsten aan het klussen

Luchtfoto perceel

Zwembad met terras

Adembenemend uitzicht

Zithoek

Afrikaanse mentaliteit

In Nederland zijn we goed bekend in het aansturen van bouwvakkers in bouwprojecten. Maar dat gaat hier toch anders. Dit was erg wennen voor ons. Dit zijn voorbeelden waarvan je denkt, je maakt een grapje. Maar het is serieus en hebben hiermee om leren gaan. Een aantal voorbeelden:

  • Als men eind van de maand salaris had gehad, werd er goed gedronken dat weekend. Maandag kwam men dan gewoon niet opdagen zonder afmelden. 1 of 2 dagen later verschijnen ze gewoon weer op het werk alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

  • Er kon geen muurtje uitgemeten worden, omdat diegene aan wie hij zijn potlood had uitgeleend, die dag vrij had. 

  • Alles is hier te krijgen in de winkels. Maar we moesten er erg aan wennen als de beperkte voorraad op is en het weken kan duren voordat het weer voorradig is. Ook al heb je het besteld. 

  • Kirsten wist bouwtechnisch vaak meer dan de bouwvakkers. Maar iets aannemen van een vrouw op de bouw heeft wel tijd nodig gehad. 

De aannemer had een nieuwe voorman op ons project gezet, alles was nieuw voor hem. De aannemer zei dan ook tegen hem dat als er bouw / technische vragen waren, dat hij dat aan ons moest vragen. Ook kwam hij vaak maar een paar uurtjes per week. Op zich was dat niet erg. Maar in combinatie met de emigratie, de (technische) taal, de werkwijze, de cultuur gewoontes, werkdagen van 6 tot 22 uur, werd dit erg veel. Eind juli waren we zo erg gesloopt dat ons energielevel 0 was.Dit was een goede cocktail om Corona op te lopen. Hierdoor zijn we even uit de running geweest en hebben we veel kunnen slapen en herstellen. Zijn we even terug geweest naar Nederland om te genieten van de bruiloft van Mendel en Sophie. Daarna konden we weer met veel energie aan de laatste bouwfase beginnen en uiteindelijk heeft de aannemer alles goed opgepakt zijn alle bouwwerkzaamheden afgerond. Wij hebben inmiddels twee tuinmannen, Danny en Fumo. Zij zijn echt manusjes van alles. We hebben hen gevonden via Facebook. En we hebben sinds kort ook een nieuwe schoonmaakster, zij heet Alina. 

“Thuis is waar je hart is en dat is nu hier”
Edwin en Kirsten

De bestrating is klaar en de woestijntuin in de lodge is inmiddels veranderd in een oase in de Bush compleet met verlichting voor de donkere uren. Het eindresultaat is echt fantastisch en het is een heerlijke plek om te verblijven tussen de wilde dieren.

We genieten enorm van het contact met de gasten. En de gasten verbazen zich over het feit dat je vanuit je suite zoveel mooie dieren kunt zien. De zebra’s, giraffen en Nyala’s bezoeken onze lodge dagelijks. Zo bijzonder hiertussen te mogen wonen.

Met de honden Jenthe en Xayah gaat het ook erg goed. In het begin waren alle geuren en geluiden nieuw voor ze. Dit gaf erg veel onrust. Inmiddels zijn ze hieraan gewend. Ze zijn vaak bij ons op de lodge en zijn het liefst buiten en genieten van alles. Sinds de honden op de lodge zijn blijven de apen op grotere afstand maar die zijn terug als de honden mee naar huis zijn. De wilde zwijnen zullen nooit hun vrienden worden. Dat is maar goed ook. 

    Terugkijken op NPO Start

Herhaling 8 juli 2023
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading