AVROTROS
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?
Hoe gaat het nu met?Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met Everth en Frenske uit Ik Vertrek? 'een droomkasteel in Frankrijk'

Let op: update uitzending van 20 april 2024

In 2019 zien we hoe Everth na lang zoeken zijn kasteel vindt. Dat zijn vrouw Frenske, vlak voor hun pensioen niet staat te springen mag de pret niet drukken. Maar dan wordt Frenske ziek en staat alles in het teken van beter worden.

Hoe gaat het anno 2024 met hun Franse  droomkasteel?

  1. Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek
AVROTROS

Update 20 april 2024 - Château du Grand Coudray 

Het is alweer 5 jaar geleden dat wij in beeld kwamen (16 maart 2019) met de uitzending van ons Château(tje) om een B&B te runnen in Frankrijk. En dat heeft heel veel in beweging gezet voor ons, dat hebben wij mogen ervaren. 

Wij zeggen wel Châteautje; maar met totaal 21 ruimtes is het groot genoeg hoor! Maar het is een Petit Chateau voor de Fransen, want de meeste Chateaux zijn allemaal veel groter.

We hebben heel veel reacties gehad, veel telefoontjes & post uit alle windstreken. Onze website overstroomde na de uitzending. Maar er was toen (2019) nog maar 1 kamer met badkamer voor de B&B klaar, dus dat was even puzzelen. 

De gasten genoten van Frenske haar 3 gangen menu du jour, maar dat was wel iets anders dan de macaroni die in de uitzending te zien was.   

Onze droom kwam uit

Onze droom was een Château en dat is werkelijkheid geworden. We genieten ontzettend van deze belevenis, maar misschien nog wel het meest van de gasten die we over de vloer krijgen en de verhalen die we te horen krijgen. Veel gasten waren ook benieuwd naar de historie van het Château. 

  • Wie heeft het Château gebouwd? Dat was de Familie Lacureul . 

  • Wie hebben er allemaal gewoond? Drie generaties hebben er 80 jaar gewoond.  

  • Hoe lang heeft het leeg gestaan? Het heeft 50 jaar leeg gestaan.

  • Hoeveel jaar is over de bouw gedaan? Het heeft tien jaar geduurd; van 1894 t/m 1904

  • Hoeveel ramen zitten er in het Château? Er zijn 65 ramen

  • Hoe hoog is de toren van het Châtteau? De toren is 25 meter hoog.

AVROTROS

Château du Grand Coudray

AVROTROS

De hal

AVROTROS

Everth en Frenske 40 jaar getrouwd

AVROTROS

Hoe gaat het nu met de gezondheid van Frenske?

In de uitzending werd Frenske geconfronteerd met kanker, dat heeft heel veel impact op ons gehad. Frenske eerst, en dan het Château. De renovatie is 2 jaar stil komen te liggen, want Frenske moest chemokuren ondergaan en bleef 5 jaar onder controle. 

Gelukkig is de kanker uit haar lichaam verdwenen, maar heeft ze wel polyneuropathie eraan overgehouden, waardoor ze minder mee kan helpen bij allerlei klusjes op het Château.

Maar verder gaat het wel goed met ons twee. Frenske ziet geen beren meer op de weg.

‘het KUMPT zoals KUMPT’ volgens Everth zijn uitspraak.

Wat hebben we verbeterd?

Wij hebben behoorlijke verbeteringen aangebracht aan het Château. Het was nogal tochtig, waardoor we inmiddels 40 nieuwe kozijnen met 3 cm dik dubbel glas hebben geplaatst die de tocht hebben doen verdwijnen en het leefklimaat is behoorlijk verbeterd. 

Ook zijn er ook nieuwe badkamers bij gekomen en hebben we de isolatie behoorlijk kunnen verbeteren om ook in de winter optimaal te kunnen genieten. 

AVROTROS

Frenske aan het klussen

AVROTROS

Een moderne badkamer

AVROTROS

Een van de slaapkamers

AVROTROS

Everth doet het buitenwerk

Verder gaan we nog regelmatig naar kringloopwinkels om oude spulletjes op de kop te tikken. Het moeten natuurlijk wel Château waardige spullen zijn, maar je hebt best veel inrichting nodig om alles gezellig te maken. Daarnaast is er buiten het Château ook altijd veel werk te doen, zoals grasmaaien of haardhout hakken.

Even Weg

In 2021 hebben we ook nog mee mogen doen met Ik Vertrek Even Weg. We deden een uitwisseling met Ik Vertrekkers Martina en Alex uit Hongarije. Dit was een hele leuke ervaring en we vonden het heel fijn dat we dit allemaal mee mochten maken. Kijk hier terug.

Verder hopen wij nog lang te mogen genieten van dit mooie rustige plekje in Frankrijk met veel natuur om ons heen.

Tot ziens op ons Château, Bonjour, Frenske & Everth 

Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
AVROTROS

Update 16 maart 2019

Beste mensen allemaal, wij waren altijd al gecharmeerd van kastelen en in Frankrijk staan er veel (40.000). Wij begonnen in 2006 al op internet te zoeken naar een Château, maar toen waren de prijzen nogal hoog, omdat de economie het nog prima deed.

Speuren naar kastelen

In 2008 gingen de prijzen behoorlijk naar beneden, want er kwamen veel châteaux te koop; de economie ging steeds slechter draaien. Wij hebben samen heel wat uren afgespeurd op Franse, maar ook Nederlandse websites van makelaars die iets te koop aanboden in Frankrijk. 

Le Château du grand Coudray

Dan ga je kijken: Wat is nog in redelijke staat? En wat is het prijskaartje wat daaraan vasthangt? Dit kasteel was met een vraagprijs van 300.000 euro de goedkoopste van alle châteaux in Frankrijk wat nog in redelijk goede staat verkeerde qua buitenmuren en daken. Zo kwamen wij terecht bij Le Château du grand Coudray. Het was al zo’n 50 jaar onbewoond, de kranten van 1963 lagen nog bij de openhaard.

Wij hebben veel meegemaakt na onze aankoop van het Château. In mei 2016 zijn wij begonnen met het opruimen van alle troep die allemaal is achtergelaten door de vorige kasteelheer. Veel moest er worden gedumpt en schoongemaakt. De natuur heeft 50 jaar zijn gang kunnen gaan. Er waren grote spinnen bijna net zo groot als vogelspinnen! Op de hoge zolder grote nesten van uilen en roofvogels.

AVROTROS

Greppel maken

AVROTROS

Entree

AVROTROS

Kookeiland

AVROTROS

Kamer

AVROTROS

Een dik jaar later

Na dik een jaar zijn wij weer begonnen met het renoveren van het château. De cameraploeg van Ik Vertrek heeft ons uiteindelijk bijna 2,5 jaar gevolgd. We zijn blij dat we onze eerste gasten in oktober 2018 mochten begroeten. Na oktober 2018 zijn we weer verder gegaan om meerdere kamers klaar te maken als chambre d’hotes. We zijn ook bezig met de bijgebouwen van het château om daar een plek voor vakantiegangers te maken. Zo blijven we lekker bezig. 

Controle Frenske

De laatste controle was in november 2018 in ziekenhuis Zwolle. De arts was goed te spreken over de controle: “Kom over een half jaar maar weer terug voor de volgende controle”, zei hij. Een opluchting voor ons twee. We zijn erg blij met deze uitslag! Ik heb wel nog steeds last van de nawerking van de chemokuren. Van zowel mijn voeten als handen zijn de zenuwen beschadigd.

In medische  termen noemen ze dat Perifere neuropathie, waar ik alle dagen meer of minder last van heb. Het is wel wat beter geworden, maar het zal waarschijnlijk altijd blijven, dus dat belemmert mij wel in mijn dagelijkse bezigheden.  De volgende  controle  is  nu weer eind mei of begin juni. Ik hoop dat ik weer wat kan helpen bij het château om het weer verder te helpen renoveren.

We genieten van de rust en de natuur die hier volop aanwezig is. Maar we genieten ook als er weer iets ‘klaar’ is, zodat we zien dat we steeds meer ons doel bereiken. We hopen dit jaar weer gasten te mogen ontvangen.

Bonjour, Frenske & Everth       

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading