AVROTROS
Ik Vertrek: Hoe gaat het nu met?Ik Vertrek: Hoe gaat het nu met?
Ik Vertrek: Hoe gaat het nu met?Ik Vertrek: Hoe gaat het nu met?

Hoe gaat het nu met Gäby en Venise uit Ik Vertrek voor de liefde in Noorwegen?

Hoewel Gäby vroeger al na twee dagen heimwee had, verruilde de Brabantse workaholic haar kantoorbaan in 2024 voor Venise’s schapenboerderij en vakantiewoningen in Noorwegen.

Maar rondkomen in het fjordengebied blijkt een uitdaging – hoe gaat het nu, voelt Noorwegen inmiddels als thuis?

  1. Ik Vertrek: Hoe gaat het nu met?
  2. Ik Vertrek

Deze update hoort bij de uitzending van zondag 7 september 2025

Gäby en Venise - Lauvstad - Noorwegen

We hebben de donkere dagen weer achter de rug (eerder was het om 10:00 uur licht en om 15:00 uur weer donker). Omdat onze werkdagen buiten in de winter heel kort waren, hebben we het binnen fijn gemaakt met de kachel aan en plannen gemaakt voor komend jaar (en voor later als we oud zijn).

Een zomer vol nieuwe gasten

Hier is het lekker druk, leuke gasten die alle extra’s graag afnemen, das heel fijn. Onze gasten komen dit jaar overal vandaan!

En grappig genoeg krijgen we al veel boekingsverzoeken voor de Noorse bus! Maar daar lopen we veel vertraging op. Door alle drukte met de schapen, gasten en een vervelend ongeluk van de vader van Venise hebben we nog geen grote stappen kunnen maken.

Volgende week komt er een nieuw klusteam en dan hopen we weer de draad op te kunnen pakken. We zetten er op in dat we voorjaar 2026 de eerste gasten kunnen ontvangen.

AVROTROS

Ons terrein in de winter

AVROTROS

De bus

AVROTROS

Onze vakantiehuizen: Fjordlykke en Tiny House Stabbur

Cateringdromen en Noorse smaken

Ook heb ik (Gäby) de winterperiode gebruikt om veel tijd te besteden aan mijn eigen cateringbedrijfje. Zo heb ik een signature dish bedacht: The Fjell (Noors voor berg) Burger, gemaakt van een mix van herten- en lamsgehakt. Natuurlijk zelfgemaakt. Met zelf geplukte cantharellen en bessen, en uitjes en kruiden uit eigen tuin.

Daarnaast ben ik bezig met kleine boxjes met verse ingrediënten van eigen grond, waarmee mensen in korte tijd een verse maaltijd op tafel kunnen zetten. Buurtgenoten proberen deze nu uit, en ik krijg al positieve feedback!

Ook heb ik al voor gasten mogen koken in de tipi. De eerste inkomsten op mijn eigen bedrijfje komen binnen en dat voelt heel goed! Eten in de tipi is nu ongeveer 2/3 keer per week, keuze uit 3 menu’s! 4-5 gangen en een all-in menu met een hele lamsbout. (Gelukkig begint het jachtseizoen weer bijna, want de vriezer raakt leeg.)

Ik geniet als de gasten genieten! En dat doen ze! Dat is echt zo fijn! Het geeft me zelfvertrouwen in wat ik hier kan bijdragen!

AVROTROS

Fjellburger

AVROTROS

Fjellburgers bakken

AVROTROS

Deze mag op het menu!

Sauna-hit voor gasten én de buurt

Het pakket aan extra’s wordt steeds groter, de sauna aan het fjord is nu wel de grote hit! Hoe mooi is het als je uitzicht hebt op het fjord, de bergen en het geluk hebt dat er kleine dolfijnen langs zwemmen! Leuk om gasten zo blij te zien.

Om de sauna aan het fjord te krijgen, hebben veel mensen uit het dorp een bijdrage geleverd! Met een hijskraan en een boot, en ik moet eerlijk zeggen: Venise stal de show. Ze heeft een bouwwerk om de sauna gemaakt, zodat hij over de weg en het water veilig aan het plekje op het fjord kwam. (Ik dacht nog even… wat als het nu mis gaat en de sauna zinkt in het fjord…. maar dat gebeurt natuurlijk niet! Hoe georganiseerd!)

We hebben ons in de buurt ook geliefd gemaakt met de aankoop van de sauna. Er was nog geen sauna in Lauvstad, dus veel buurtgenoten zijn de sauna al komen uitproberen.

AVROTROS

De sauna voor aan het fjord

AVROTROS

Sauna met uitzicht

Echt geïntegreerd in Noorwegen

Ik ben steeds meer in Noorwegen aan het integreren. Inmiddels ben ik officieel ingeschreven, heb ik een Noors bankrekeningnummer, ziektekostenverzekering en is mijn bedrijf geregistreerd. 

In het dorp voel ik me steeds meer thuis. Op 17 mei 2025 heb ik mijn vuurdoop in het dorp gekregen, want 17 mei is het een soort Noorse Koningsdag! Ik was ingedeeld in een groepje met tien anderen die voor het eten van 200 man moesten zorgen.

Een mooie kans om mijn passie voor eten te laten zien en te leren van de oudere dames die traditioneel Noors koken. Het feest heeft me nieuwe contacten gegeven, samen koken geeft echt een band!

Mijn Noors wordt steeds beter, maar vooralsnog veel praten met handen, voeten én pannen!

Tussen twee werelden: Nederland en Noorwegen

Begin maart was ik nog even terug naar Nederland om carnaval te vieren. Venise kon helaas niet mee, omdat onze schaapjes op het punt staan om te bevallen. Hoewel ik vroeger alle dagen carnaval vierde, vond ik het nu ook fijn om extra tijd met mijn vader door te brengen.

Er zijn niet veel dingen die ik uit Nederland mis (kaas en drop!), maar we merken allebei dat met het ouder worden het gemis van familie groter wordt. Nederland is niet ver weg, maar het blijft een hele organisatie om even op bezoek te gaan.

Van heimwee-meisje naar thuis in Noorwegen

Vroeger was ik een echt ‘heimwee-meisje’ en verliet ik Nederland liever niet langer dan twee nachten. Nu merk ik dat ik steeds moeilijker uit Noorwegen ga. Een soort omgekeerde heimwee dus. Ik wil Venise niet alleen laten met al het werk op de boerderij en Noorwegen voelt écht als thuis nu! 

(Het tv-programma ‘Winter Vol Liefde’ kwam nog informeren of Venise interesse had om mee te doen, maar we zijn nog altijd gelukkig samen.)

AVROTROS

    Ik Vertrek voor de liefde

    Gäby en Venise - Noorwegen

Bingen op NPO Start
Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
Afleveringen Ik VertrekAfleveringen Ik Vertrek
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading