Juul en Anja - Alzheimer Nederland Alzheimer Nederland
Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven
Herinneringen voor het levenHerinneringen voor het leven

Lewy body dementie, een minder bekende vorm dan Alzheimer

Juul is 52 en heeft Lewy body dementie. In Herinneringen voor het leven - stop dementie vertelt hij zijn aangrijpende verhaal. 

  1. Herinneringen voor het leven
  2. Herinneringen voor het leven - stop dementie 2024

Afgekeurd

Tot een jaar geleden zag het leven van Juul er heel anders uit. Hij was een zorgzame man en vader, hield van livemuziek en werkte met veel passie en toewijding in de offshore.

Toen hij verontrustende klachten kreeg, moest hij helaas stoppen met werken en inmiddels is hij helemaal afgekeurd. Dat hij in zo’n korte periode zo achteruitgegaan is, valt hem zwaar.

Slagroom in de boekenkast

Juul is drie jaar samen met Anja en afgelopen jaar zijn ze getrouwd. Samen wonen ze in Middelburg. Twee jaar geleden begon het Anja op te vallen dat het gedrag van Juul veranderende.

Zo deed hij kikkererwten in de koffiepot, zette hij slagroom in de boekenkast en vergat hij de naam van hun favoriete kroeg.

Juul hield erg van tuinieren en toen hij aardbeien aanzag voor tomaten, vond Anja het genoeg. Ze stuurde hem naar de huisarts.

Lewy body dementie

Na verschillende onderzoeken kreeg Juul de diagnose Lewy body dementie. Juul noemt het een verkeerd lot uit de loterij. De arts adviseerde na de diagnose om zaken goed te regelen en veel herinneringen te maken.

Juul probeert van elke dag te genieten maar, zoals hij zelf zegt, valt dat niet altijd mee. Hij heeft last van hallucinaties en aanvallen waarbij hij letterlijk vastloopt. Hij kan dan moeilijk bewegen of praten.

Juul is trager en vergeetachtiger, maar zijn karakter is gelukkig nog hetzelfde. De hallucinaties en de chaos in zijn hoofd zijn iets gedempt nu Juul medicatie slikt.

In Herinneringen voor het leven  - stop dementie vertelt Juul zijn verhaal. Hij is open en realistisch over zijn ziekte. Ook zijn vrouw en kinderen vertellen wat Lewy body dementie is en hoe de diagnose hun leven heeft veranderd. 

Live-show Herinneringen voor het leven - stop dementie, donderdag 13 juni om 20.35 uur op NPO 1. Het portret van Juul zie je ook hieronder.

Het verhaal van Juul
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading