Ontdek de kunst van het Binnenhof met Splinter Chabot
Het Binnenhof is niet alleen rijk aan achthonderd jaar politieke verhalen, maar ook aan een paar eeuwen kunst. In 'Kunst van het Binnenhof' staat deze kunst centraal.
‘De kunst van het Binnenhof’ is de de spin-off van 'Ondertussen aan de Hofvijfer'. Je ziet 'De kunst van het Binnenhof' aansluitend op de uitzending van 'Ondertussen aan de Hofvijfer' op NPO 2 Extra. Of kijk de uitzending (terug) op deze pagina.
Aflevering 7 - Wolken in de bibliotheek
Kunstenaar Berndhaut Smilde krijgt een unieke kans op het Binnenhof! De bibliotheek in gebouw Justitie staat normaal vol met debatverslagen, maar nu de ruimte door de renovatie leeg is mag Berndhaut er eenmalig gebruik van maken.
De kunstenaar brak in 2012 door met de fotoserie ‘Nimbus’, waarin hij op verschillen locaties wolken creëert. Zijn techniek om binnen wolken te maken, werd door Time Magazine genoemd als een van de coolste uitvindingen van 2012.
Ook spreekt Splinter met architect Marc van Roosmalen over het Logement van Amsterdam. Van Roosmalen loopt al 13 jaar rond op het Binnenhof en weet veel van de geschiedenis van het Binnenhof en de panden eromheen. Hij vertelt over de geschiedenis van dit gebouw, inclusief de zwarte bladzijdes.
Aflevering 6 - De eyecatcher van de Tweede Kamer
Splinter neemt een kijkje bij het schoonmaken en onderzoeken van het immense kunstwerk dat de plenaire zaal van de Tweede Kamer op het Binnenhof siert: 'De oneindige ruimte' van Rudi van de Wint. Hoe zorgt het team van restaurateurs dat dit werk piekfijn door de renovatie komt en nog decennia mee kan?
Aflevering 5 - Een plastic zetel en de restauratie van Willem II
Gedurende de renovatie van het Binnenhof, ontvangen verschillende kunstenaars de opdracht een kunstwerk te maken waarin de betekenis van het Binnenhof wordt vastgelegd. Deze kunstwerken worden op de pleinen rondom het Binnenhof tentoongesteld.
Splinter Chabot spreekt met de eerste kunstenaar van deze Kunstparade: Tirzo Martha. In zijn sculptuur ‘Zitten, Zat, Gezeten, Nu ga ik staan!’ speelt de alom bekende witte plastic tuinstoel de hoofdrol. Een terugkerend onderdeel van zijn oeuvre is participatie. Martha nodigt iedereen in Nederland uit persoonlijk bij te dragen aan het kunstwerk, door een stoel mee te nemen!
Ook nemen we een kijkje bij de restauratie van het grote staatsieportret van koning Willem II. Wat is het verhaal achter dit schilderij uit de Eerste Kamer? En hoe werken Arielle Veerman en Sacha de Vink in het restauratie-atelier aan het schilderij en de lijst?
Aflevering 4 - Van kunstkoning tot Haags Jantje
Meer dan vijfhonderd beelden, plaquettes, sculpturen en reliëfs zijn te vinden in de openbare ruimte in Den Haag. In de vierde aflevering van Kunst van het Binnenhof bekijkt Splinter de kunst rondom de Hofvijfer.
Lex van Tilborg is conservator van het Haags Historisch Museum en kan meer vertellen over de betekenis van de standbeelden en de plek waar ze zijn geplaatst. En hij ontkracht meteen het broodjeaapverhaal over het standbeeld van Johan de Witt.
Ook bezoekt Splinter Paleis Kneuterdijk, de voormalige woning van Koning Willem II. Tegenwoordig is de Raad van State er gehuisd, maar vroeger hing dit paleis vol met een enorme collectie werken, verzameld door de kunstliefhebbende koning.
Aflevering 3 - Portret oud-kamervoorzitter Khadija Arib
De traditie om oud-kamervoorzitters te portretteren is nog maar 85 jaar oud. Aanvankelijk werd vanaf 1964 een tekening gemaakt van de oud-voorzitters, speciaal voor de kamervoorzitters galerij. Later kwam daar ook een schilderij bij dat in de rooksalon kwam te hangen.
Kunstenaar Roderik van Schaardenburg kreeg de opdracht om oud-kamervoorzitter Khadija Arib te portretteren. Splinter brengt hem een bezoekje in zijn atelier. Hoe gaat hij te werk? En hoe verhoudt hij zich tot al het nieuws rondom Arib?
De Ridderzaal is het enige gebouw aan het Binnenhof dat niet wordt gerenoveerd. In 2005 kregen kunstenaars Liesbeth Stinissen en Marya Gasille de opdracht om de zaal zijn grandeur terug te geven, in een eigentijdse stijl, met diverse wandkleden. Wat is er verhaal achter deze wandkleden?
Aflevering 2 - De kunstcollectie van de Tweede Kamer
Het kunstwerk 'De oneindige ruimte' van Rudi van de Wint is achtergebleven in de verlaten plenaire zaal. De wandpanelen zijn te hoog om in de tijdelijke huisvesting van de plenaire zaal te plaatsen.
Daarom kreeg kunstenaar en documentairemaker Jos de Putter de opdracht om een installatie te maken voor de nieuwe plenaire zaal. Ook in de hal is zijn werk te zien. Zijn vier panelen, 'Landschappen', vormen een alternatieve wereldkaart. Het is niet geschilderd, maar helemaal van zand. Splinter bekijkt de kunst met De Putter zelf.
Hasna Bajraktarevic beheert de kunstcollectie van de Tweede Kamer. Daarbij hoort ook het beheer van de relatiegeschenken. Samen met Splinter duikt ze de catacomben in waar ze de kerststal van Yasser Arafat vinden. Arafat schonk het object als de leider van het front van bevrijding van Palestina aan politicus Wim Deetman.
Aflevering 1 - Welke kunst in gewild onder kamerleden?
De Tweede Kamer heeft een eigen kunstdepot waar heel veel schilderijen terecht zijn gekomen. Hasna Bajraktarevic, die al zestien jaar beheerder is van de kunstcollectie, neemt Splinter mee het depot in.
Bajraktarevic richt werkkamers, vergaderzalen en openbare ruimtes in met de beschikbare kunst. Ook leent ze kunst uit en is ze verantwoordelijk voor het aankopen van nieuwe kunst. Welke kunst is er nu gewild onder de kamerleden en ambtenaren?
En hoe wordt het grote kunstwerk uit de Statenpassage 'Nederland, land aan zee' van kunstenaar Auke de Vries ontmanteld? De Vries vertelt zelf over zijn kunstwerk waarin hij de toenmalige Koningin Beatrix betrok.