Ontdek Deventer: 6 x culturele tips voor je volgende dagje uit
Wist je dat Deventer meer te bieden heeft dan Deventer Koek en Go Ahead Eagles? Dit zijn onze zes favoriete culturele stops en events in de Hanzestad.
1. Boekenfeestje: Deventer Boekenmarkt
Wist je dat de Deventer Boekenmarkt de grootste boekenmarkt van Europa is? In het historische centrum (de Brink en het Grote Kerkhof) en langs de IJssel staan kramen gevuld met boeken in alle denkbare genres. Je vindt er de beste boekhandelaren en antiquariaten van Nederland, met speciale aandacht voor zeldzame en collectors exemplaren.
Ook het Woordwaarde Festival staat helemaal in het teken van het boek, taal en literatuur. Je kunt schrijvers ontmoeten, er zijn voorstellingen, films en workshops en je kunt de minibieb fietsroute rijden. Of geniet van de Rijm & Spijs-brunch of het tuinconcert.
De Deventer Boekenmarkt vindt plaats op zondag 3 augustus 2025.
Het Woordwaarde Festival loopt van donderdag 31 juli t/m zondag 3 augustus 2025.
2. Kunst van Nul naar Nu: Museum Eicas
Museum EICAS maakt kunst vanaf de jaren 60 toegankelijk. Ze starten bij het baanbrekende gedachtegoed van de Nul-beweging (ZERO internationaal) dat nog altijd doorklinkt in de kunst van vandaag de dag.
Deze kunstbeweging deed afstand van klassieke, elitaire schilderkunst die tot eind jaren 50 de toon voerde. Verf werd vervangen door meer industriële en dagelijkse materialen als karton, watten, kurk en kranten.
Ook maakten ze gebruik van een beperkt kleurenpalet (monochromie) met één of enkele simpele kleuren. Daarnaast was ritme en regelmaat erg belangrijk door herhaling van vormen.
Tot en met zondag 15 juni 2025 zie je in EICAS de tentoonstelling ‘04: Van Informeel via Nul naar nu…’. Van donkere kleuren en zware kwasten met af en toe een kleuraccent, naar ruimte voor wit, kleur en licht. Om te eindigen met hedendaagse kunst waarin de uitgangspunten en werkwijze van het Informele en Nul herkenbaar zijn.
In de tentoonstelling ‘05: Van Nul naar nu’, te zien van 22 juni t/m 19 oktober 2025, vind je niet eerder in Nederland getoond werk van de vrouwelijke Zero-kunstenaar Hal Busse en aan-Nul-verwant werk van: Thomas Pihl, Annegret Kellner & Sibylle Eimermacher en Paul van Dijk.
Maak zelf een NUL kunstwerk
Heb je na je bezoek zin om zelf aan de slag te gaan? Dat kan! Volg de workshop WIT, voor iedereen van 8-80. Je kunt kiezen om te werken met kurken, doppen, karton of verschillende soorten papier. Op het laatst schilder je je hele kunstwerk wit. Wat er dan gebeurt: magie!
Bekijk de website van het museum voor openingstijden en data van de workshops.
3. Theater op straat: Deventer op Stelten
Tijdens Deventer op Stelten kijk je op verschillende plekken in de stad naar buitentheater (op stelten) van verschillende internationale groepen.
Deventer op Stelten is van vrijdag 4 t/m zondag 6 juli 2025 te bezoeken.
4. Heavy Metal: Museum De Waag
In de middeleeuwen waren de eerste smeden al actief in Deventer. Mede dankzij de Hanze, een machtig netwerk van handelssteden was de welvaart in Deventer hoog. Dat zorgde voor een grote vraag naar metalen voorwerpen.
De tentoonstelling ‘Heavy Metal’ laat de ambachtelijke traditie van metaalbewerking in Hanzestad Deventer spreken. Anne van Geuns, conservator bij Museum De Waag. “Met Heavy Metal willen we niet alleen de schoonheid en precisie van deze ambachten laten zien, maar ook de verhalen van de ambachtslieden en de gilden tot leven brengen.”
Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland. Naast deze tentoonstelling ontdek je er de stadsgeschiedenis van Deventer en een rijke verzameling kunst uit de 17e en 18e eeuw.
De tentoonstelling 'Heavy Metal: Deventer ambachten zilver, brons en tin (1550-1850)' is vanaf 3 mei 2025 te zien.
5. Speels: het Speelgoed museum
Het Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland. De topstukken zijn hier te zien in twee sfeervolle koopmanshuizen uit de Hanzetijd. Tijd om herinneringen op te halen, een audiotour te volgen of een spelletje te spelen.
Kinderen kijken niet alleen met hun ogen en daarom is er in het Speelgoedmuseum altijd iets te doen. Binnen vind je er het objectentheater, een speelzolder en een speurtocht. Bij lekker weer kun je ook op pad gaan met de avonturenzak vol buitenspeelgoed.
6. Cultureel toevluchtsoord: De Bergkerk
Laat je in de Bergkerk meevoeren in het geheimzinnige universum van de Brabantse kunstenaar Hans van Hoek. In de tentoonstelling ‘Hans van Hoek - Bergkerkvariaties III’ zie je zijn monumentale schilderijen in gebeeldhouwde lijsten.
Van Hoeks zeventien schilderijen vormen een prachtige harmonie met de al bijna acht eeuwen oude Bergkerk. Deze kerk is een plek waar mensen, muziek, kunst, cultuur en architectuur samenkomen.
Bonustip: Vergeet niet de historische straten van het Bergkwartier, de wijk waar de Bergkerk te vinden is, te bekijken. Deze vormen elke winter het decor van het Dickens Festijn.
De tentoonstelling 'Hans van Hoek - Bergkerkvariaties III' zie je van 3 mei t/m 29 juni 2025. In verband met concerten en andere besloten activiteiten is het verstandig voor je bezoek de website van de Bergkerk te checken.