AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Ontmoet Adriana, 17e-eeuws wonderkind op de blokfluit

Doe mee aan de prijsvraag van Nieuw Klassiek en maak deze week kans op het boek en de cd over het leven van het 17e-eeuwse wonderkind op de blokfluit: Adriana vanden Bergh.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Adriana: Haar leven. Haar muziek.

Deze speciale productie is evenzeer een boek met een cd als een cd met een boek. Samen vertellen ze het bijzondere verhaal van Adriana vanden Bergh, een Amsterdams steractrice uit de Gouden Eeuw, die ook wonderkind op de blokfluit was. De beroemde blokfluitist Erik Bosgraaf en zijn ensemble Cordevento spelen de muziek van Nederlandse en Italiaanse componisten waar Adriana zo van hield. 

Adriana door de ogen van muziekwetenschapper Thiemo Wind

In het boek Adriana schetst de Nederlandse muziekwetenschapper Thiemo Wind in 50 korte, zeer fraai geïllustreerde hoofdstukjes het leven van het 17e-eeuwse wonderkind op de blokfluit, Adriana vanden Bergh. Ze was pas dertien of zelfs nog maar twaalf jaar oud toen de muziekuitgever Paulus Matthijsz in 1644 een muziekboekje aan haar opdroeg, Der goden fluit-hemel.

Ontrafelde identiteit door portret

Adriana’s identiteit bleef eeuwenlang een raadsel. Totdat Thiemo Wind niet alleen ontdekte wie zij was, maar ook dat zij werd geportretteerd door niemand minder dan Jacob Backer, een illustere tijd- en stadgenoot van Rembrandt. Het betreft een van de fraaiste portretten uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Backer beeldde haar af als Euterpe, de mythologische muze van de instrumentale muziek. Naast haar op tafel liggen onder meer drie blokfluiten en een muziekboek dat kan worden geïdentificeerd als werk van Salamone Rossi. 

AVROTROS

Adriana's levensloop

Adriana was de dochter van een Amsterdamse advocaat. Ze leidde een turbulent leven door toedoen van een echtgenoot die zijn schoonouders tot wanhoop dreef, het familiekapitaal er doorheen joeg en prompt failliet ging. Adriana stierf op de jonge leeftijd van 36 jaar, na het baren van haar negende kind. Thiemo Wind beschrijft haar leven tegen de achtergrond van het dagelijks leven, de religie en cultuur in het 17e-eeuwse Amsterdam.

Bijbehorende cd

Op de cd spelen Erik Bosgraaf en zijn ensemble Cordevento zowel Italiaanse (Rossi, Uccellini, Merula e.a.) als Nederlandse werken (Padbrué, Huygens, Jacob van Eyck, De Vois e.a.), die door Adriana met liefde en virtuositeit werden gespeeld.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op dit boek met bijbehorende cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Schrijver en musicoloog schreef eerder een boek over een bekende Nederlandse dirigent. Welke dirigent was dat?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 16 januari 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading