Beeld uit 'Fault Line' - Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik
KunstKunst
KunstKunst

Prospects: de perspectieven van Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik

Van 1 tot en met 4 februari 2024 organiseert het Mondriaan Fonds een nieuwe editie van Prospects tijdens Art Rotterdam. Deze tentoonstelling werpt licht op het werk van maar liefst 86 jonge kunstenaars, allen ondersteund door het Mondriaan Fonds om hun carrière een vliegende start te geven. In deze reeks spreken we een aantal van de veelbelovende kunstenaars. Deze keer spreken we het kunstenaarsduo Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik

  1. Kunst
  2. MUZE

In een boeiend gesprek met twee bevlogen jonge makers ontdekken we de essentie van hun langlopende fotografieproject ‘Fault Line’. Een project dat niet alleen visueel prikkelt, maar ook diep geworteld is in de realiteit van individuele levens te midden van een mondiale klimaatcrisis.

AVROTROS

Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik

Dichter bij de realiteit

"Omdat het winter is produceren we momenteel niet. De meeste reizen hebben we gemaakt tussen mei en oktober. Begin november was de laatste," vertelt Ana, terwijl ze de context van het project inleidt. Het is werk met een seizoensgebonden karakter, gericht op de periodes waarin de impact van de klimaatcrisis het meest voelbaar is. De kunstenaars delen hun ervaringen van ontmoetingen met getroffen gemeenschappen van bosbranden en overstromingen in deze periode. "Vooral in Griekenland was dat echt alsof we bij elke stap mensen tegenkwamen van wie de huizen volledig waren vernietigd," benadrukt Ganslmeier. Dit aspect van persoonlijk contact en directe betrokkenheid met de getroffenen vormen de kern van hun benadering.

Met een focus op de menselijke kant van de klimaatcrisis doorbreekt dit kunstenaarsduo het stereotype van natuurrampen."De impact van zo'n gebeurtenis is het grootst op plekken waar wij niet naar kijken. Bij mensen thuis. In het leven van mensen," zegt Jakob. 

Een cruciaal aspect van de fotografie van het duo is het vertellen van deze verhalen. "Onze fotografische motivatie is om het dichterbij te brengen," legt Zibelnik uit. De beelden spreken tot de verbeelding en weerspiegelen de rauwe realiteit van de getroffen samenlevingen. In een wereld waar klimaatverandering vaak wordt gedegradeerd tot beelden van hongerige ijsberen en overstroomde gebieden, proberen de kunstenaars een nieuwe dimensie toe te voegen aan de perceptie van de crisis. Dichter bij de realiteit en weg van de afstandelijke beelden die we gewend zijn.

AVROTROS

Beeld uit Fault Line - Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik

Perspectieven
Een interessante wending in het project is de confrontatie met verschillende perspectieven. Wanneer je als kunstenaar deze persoonlijke verhalen documenteert, ontkom je niet aan de perspectieven van de mensen die je vastlegt. Ook de perspectieven die de klimaatcrisis niet erkennen, samenzweringstheorieën en ecofascisme.

Door ook deze verhalen te vertellen erkent het werk de complexiteit van de crisis en omarmt het het bestaan van diverse standpunten om uiteindelijk meer begrip te bevorderen. Het kunstenaarsduo benadrukt hier dat zij absoluut hun eigen standpunt hebben. Maar om een brug te bouwen tussen bubbels is er eerst erkenning van verschillen nodig.

"Het draait allemaal om de perceptie van de crisis, weet je, mensen in Europa denken specifiek dat klimaatveranderingen ergens in Libië plaatsvinden of verder weg in Bangladesh," zegt Ganslmeier. ‘Fault Line’ wil niet alleen informeren, maar juist de perceptie van de crisis transformeren, vooral op een Europees niveau.

Het kunstenaarsduo benadrukt dat de klimaatcrisis niet op nationaal niveau kan worden aangepakt. Het werk roept op tot meer menselijkheid in het aangezicht van deze wereldwijde uitdaging.

AVROTROS

Beeld uit Fault Line - Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik

Een oproep voor humaniteit
“Afgezien van het gevoel aan de juiste of verkeerde kant te staan, is er ook deze grijze zone waar je doorheen navigeert en deze zeer persoonlijke touch. En dat is, denk ik, ook heel belangrijk om te laten zien. Omdat het ons niet zal lukken om te zeggen, hé, dit zijn de feiten, je hebt het mis. En dan zal de andere kant zeggen, hé, dit zijn de feiten en je hebt het mis. Veel verandering gebeurt door eigenlijk een persoonlijk gevoel en niet door alleen maar de feiten te bespreken, die meestal ook erg vaag zijn”. Zegt Zibelnik.

AVROTROS

Beeld uit Fault Line - Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik

"In Griekenland, in een heel klein dorp dat enorme schade had geleden door een brand, vroeg een oud echtpaar ons om een foto van hen te maken. Zij waren er helemaal gelukkig mee. Alle fotoarchieven, al hun familiebeelden waren verbrand. Dus dit was het eerste beeld dat er van hen was” verteld Zibelnik.

Fault Line biedt je geen eenvoudige antwoorden; het is eerder een uitnodiging om de complexiteit van de klimaatcrisis te verkennen door de lens van persoonlijke verhalen en ervaringen. In een wereld waar cijfers en feiten vaak de boventoon voeren, herinnert dit project ons eraan dat echte verandering begint bij het begrijpen van de menselijke impact.

AVROTROS

Beeld uit Fault Line - Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik

Er zijn verschillende werken van Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik te zien bij Prospects van 1 t/m 4 februari tijdens Art Rotterdam op het terrein van de Van Nelle Fabriek. Daarnaast is het werk van Jakob Ganslmeier & Ana Zibelnik van 08 maart 2024 tot 26 mei 2024 te zien in FOAM tijdens de tentoonstelling GIGA.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading