AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

We vieren het jaar van de Tsjechische muziek

'Má vlast' betekent letterlijk ‘Mijn vaderland’. Het is een cyclus van zes orkeststukken, waarin Smetana een aantal van de belangrijkste hoogtepunten uit de Tsjechische geschiedenis en folklore verklankt.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Opspattend rivierwater

Er zijn van die klassieke muziekstukken, waar vrijwel iedere luisteraar direct voor valt. De Moldau van de Tsjechische componist Bedrich Smetana is zo’n stuk: je hoort het rivierwater als het ware stromen en opspatten.

Maar veel mensen weten niet dat dit fraaie orkeststuk onderdeel is van een groter geheel: de orkestcyclus Má vlast, die Smetana in de jaren 1874-1879 componeerde. Met deze nieuwe opname viert het Tsjechisch Philharmonisch Orkest de 200e geboortedag van Smetana.

Thuisland Tsjechië verklankt

Má vlast betekent letterlijk ‘Mijn vaderland’. Het is een cyclus van zes orkeststukken, waarin Smetana een aantal van de belangrijkste hoogtepunten uit de Tsjechische geschiedenis en folklore verklankt, maar ook de rivier de Moldau en het Tsjechische landschap portretteert.

Lieflijke en pastorale momenten genoeg dus, maar ook krachtige marsen en protestliederen die de Tsjechen oproepen pal te staan voor de onafhankelijkheid van hun land. Het is beeldende en romantische orkestmuziek van grote schoonheid en kracht, die iedere generatie opnieuw aanspreekt.

Wie zouden deze oer Tsjechische muziek beter kunnen uitvoeren dan het Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van hun eigen chef dirigent Semyon Bychkov?

Het Tsjechisch Philharmonisch Orkest 

Het Tsjechisch Philharmonisch Orkest werd in 1894 opgericht. Onder leiding van Václav Talich groeit het orkest in de eerste helft van de 20ste eeuw uit tot een ensemble van wereldklasse. Na Talich leiden onder anderen Rafael Kubelik, Karel Ancerl, Václav Neumann het orkest. Onlangs werd bekendgemaakt dat niemand minder dan Sir Simon Rattle vanaf het seizoen 2024/25 als vaste gastdirigent aan het orkest verbonden zal zijn.

AVROTROS

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Sinds wanneer is Semyon Bychkov chefdirigent van het Tsjechisch Philharmonisch Orkest?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 20 februari 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading