AVROTROS
De muze is moeDe muze is moe
De muze is moeDe muze is moe

MUZE Podcast: Wie zijn de vrouwen op kunstwerken?

Welke muzen waren echte inspiratiebronnen van kunstenaars? Wie waren deze vrouwen? En wat hebben zij betekent voor de kunstgeschiedenis? In de podcast 'De muze is moe' leer je alles over de personen en levens achter deze vrouwen.

Luister 'De muze is moe' hier of via je favoriete podcastplatform.

  1. De muze is moe
  2. MUZE

Er is lange tijd weinig aandacht geweest voor het gezicht achter de vrouwen die kunstenaars inspireren. Dat is nu aan het veranderen. Martine van der Veer is historicus en journalist. Zij bedacht de podcast De muze is moe en werkte daarvoor samen met kunstmagazine MUZE.

'Een heel uitzonderlijk leven'

Martine van der Veer: “Ik stuitte op het bijzondere verhaal van Camille Claudel en vroeg mij af welke levens er schuilgaan achter andere muzen van bekende kunstenaars. Wat bleek? Niet alleen leefden veel muzen een heel uitzonderlijk leven, ze drukten ook een duidelijke stempel op de kunstgeschiedenis, iets dat lange tijd onderbelicht was."

Ze vervolgt: "En dat zegt niet alleen iets over vroeger, maar ook over nu. Het leert ons namelijk meer over de oorsprong van bepaalde (gender) patronen. Daarom is het niet alleen leuk en interessant om je te verdiepen in de levens van deze muzen, maar ook actueel.”

John Everett Millais - Ophelia (1851-1852)

John Everett Millais - Ophelia (1851-1852)

Vijf muzes uit de kunstgeschiedenis

In de podcast 'De muze is moe' ligt de focus op vijf muzes uit de kunstgeschiedenis. Zo maak je kennis met de muze van het Parijse fin de siècle, Misia Sert, en wordt in het leven van het beroemde schildersmodel en tevens kunstenaar Victorine Meurent gedoken. Waarom bleef haar reputatie als jonggestorven prostituee haar achtervolgen tot na haar dood?

Édouard Manet - Dejeuner sur l'herbe (1863)

Édouard Manet - Dejeuner sur l'herbe (1863)

Macabere beslissing

Ook komt de muze en minnares van Auguste Rodin, Camille Claudel, ter sprake in de podcast. Zij raakte decennialang in de vergetelheid, maar daar komt de laatste jaren verandering in. 

Aflevering 5 draait om Elizabeth Siddal, de muze van Dante Gabriel Rossetti, die de macabere beslissing nam om haar lichaam op te graven na haar dood. 

Tot slot mag natuurlijk de bekende Mathilde Willink niet ontbreken, misschien wel de bekendste muze van Nederland. Ze is een levend kunstwerk, maar waar stopt de muze Mathilde en waar begint de mens?

    Luister nu naar De muze is moe!

Luister nu naar De muze is moe!
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading