Hieronder vind je veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden over de Gouden RadioRing.

Wanneer zijn de genomineerden voor de Gouden RadioRing 2016 bekend? 

Ook dit jaar worden er drie radio publieksprijzen uitgereikt. De prijzen worden uitgereikt tijdens de elfde editie van het RadioGala van het Jaar op donderdag 19 januari 2017. De genomineerden worden half december bekend gemaakt. De eerste ronde van de verkiezing loopt van 1 tot en met 15 december 2016.

Is dit de eerste publieksprijs voor radio? 

Ja. Ongelooflijk maar waar. Er zijn wel twee juryvakprijzen maar nooit eerder is er een grote, landelijke publieksprijs geweest voor radio. 

Je hebt toch ook al de Marconi Awards en de Zilveren Reissmicrofoon? Waarom dan deze radioprijs? 

Dat zijn prijzen met een vakjury. De RadioRing is een publieksprijs. Deze prijzen vullen elkaar mooi aan. En juist daarom wordt de RadioRing gecombineerd met de uitreiking van de Marconi Awards. De drie publieksprijzen (beste programma, beste presentator en beste presentatrice) gaan dan samen met vier juryprijzen (beste zender, aanstormend talent, de Impact Award en de Marconi Ouevre Award). Dit maakt samen dat 19 januari 2017 ook écht Het RadioGala van het Jaar wordt! Niet te missen dus. 

Is het een radioprijs van de AVROTROS? Dan zal de AVROTROS of de Publieke Omroep wel winnen zeker? 

Dat weten we niet. De winnaar van een publieksprijs is simpelweg niet te voorspellen. Er kunnen dus drie publieke-omroep-prijzen worden uitgedeeld maar er kunnen net zo goed drie commerciële partijen met de prijzen naar huis gaan. Juist omdat de stemming niet gemanipuleerd kan worden is de Gouden Televizier-Ring en de Gouden RadioRing zo'n breed gewaardeerde prijs. Verder neemt de AVROTROS het medium radio erg serieus. Het is niet voor niets de omroep met de meeste zendtijd op alle publieke radiozenders. 

Kan je via internet die stemming niet eenvoudig manipuleren? 

Nee. Eenvoudig kan het niet, maar uit te sluiten is het ook nooit. Hackers bedenken elke dag nieuwe manieren om websites te kraken en dus ook om zulke stemmechanismen te saboteren. Maar de makers van de stempagina's hebben hun uiterste best gedaan om alle mogelijke manieren om de stemming naar iemands hand te zetten onmogelijk te maken. Een team aan ICT-helden houdt elke dag de stemming uitvoerig in de gaten om alle vreemde patronen en pogingen tot hacken te volgen en vervolgens ook die opties uit te schakelen. Overduidelijke manipulatie wordt altijd geregistreerd. Die stemmen worden ongeldig verklaard en tellen dus niet mee. 

Hoe controleert zo'n notaris nou al die stemmen? 

De notaris, mr. C Hagendijk, werkt voor Meijer Notarisen N.V. Ze doet ook de controle bij de Televizier-Ring. Ze trekt er veel tijd voor uit om alle logboeken te bekijken waar ook alle pogingen tot hacken en manipuleren in zijn vastgelegd. Ze stelt ook vast hoeveel telefoontjes er zijn binnengekomen en of alle stemmen goed zijn verwerkt. Ze heeft dus geleerd hoe al deze technische registraties te lezen. Als ze fraude vermoedt zal ze ook die stemmen afkeuren en een nieuwe eindscore vaststellen. 

Waarom is er geen prijs voor Beste Zender? 

Die is er wel, het is één van de drie categorieën bij de Marconi Awards, die ook op dit RadioGala worden uitgereikt. Omdat we het publiek al laten spreken over programma's en programmamakers, laten we de keuze voor Beste Zender aan een jury. Indirect winnen de zenders waarop de programma's te horen zijn natuurlijk net zo goed. Zeker als een zender twee of meer prijzen wint, kun je gerust stellen dat die zender zelf ook enorm populair is. Het publiek echter laten kiezen wat de Beste Zender is, zal vaak ook de best beluisterde zender opleveren. Dat is niet altijd even interessant. Wij vinden dat een jury voor Beste Zender niet alleen moet kijken naar grootste bereik maar ook op andere criteria moet selecteren. Daarom is Beste Zender een jurycategorie. 

Waarom staat er geen programma tussen van bijvoorbeeld KX Radio, Wild FM of Radio Oost? 

Het zijn prijzen voor Nederlandse landelijke radiozenders. KX Radio is een internet station en niet via open kabel/AM/FM te ontvangen, Wild FM is een regionale commerciële zender en Radio Oost is één van de dertien regionale publieke zenders. Daarom kunnen programma's en mensen van die zenders niet mee doen aan de Gouden RadioRing verkiezing. 

Hoe is de longlist tot stand gekomen? 

Alle radiozenders en omroepen zijn uitgenodigd om namen voor te dragen. Daarnaast heeft de organisatie een Top 120 van best beluisterde programma's bekeken om er zeker van te zijn dat alle populaire programma's worden genoemd. Daarnaast is de lijst zo gevarieerd mogelijk samengesteld. Een zelfde systematiek wordt bij de Televizier-Ring gevolgd. Bovendien komen de minst scorende genomineerden van het vorige jaar dit jaar niet in de lijst van kanshebbers voor. In 2017 wordt hun relevantie voor een plekje op deze lijst opnieuw gewogen. 

Waarom zijn er maar drie categorieën? 

We vinden dat een radioprijs met drie categorieën breed genoeg is. Nog meer prijzen doet je vergeten wie er ook al weer gewonnen hebben. 

Hoe kun je nu appels met peren vergelijken? Een journalistieke presentator is toch iets heel anders dan een dj op een popzender? 

Op de stemlijst staan zeer verschillende programma's en presentatoren. Natuurlijk is een programma op de nieuwszender Radio 1 moeilijk te vergelijken met een Classic FM programma of een Radio 538 programma. Bij de Televizier-Ring is dat niet anders. Een RKK-kerkdienst laat zich ook niet vergelijken met een spelshow van SBS. Het gaat ook niet om een vergelijking, dat is aan een vakjury. Het gaat er om wat jij het leukst of mooist vindt. 

Ik ken maar een paar namen van die lange lijst, moet ik dan daar maar op stemmen? 

Namen en titels die je niet kent, zullen ook niet populair bij jou zijn. Stem dus op dat waar je wél naar luistert en waar je veel plezier aan beleeft. 

Ik mis een radio titel of programmamaker. Hoe kunnen jullie die nou vergeten zijn? 

Bij elke lijst moet je kiezen, welk systeem je ook gebruikt. Soms zijn namen en titels daarom afgevallen maar we kunnen ook niet uitsluiten dat we per ongeluk een nominatie over het hoofd hebben gezien. Daarom is er de mogelijkheid om een eigen nominatie in te vullen. Bij elke categorie is er een 'blanco stemvakje'. Hier kun je jouw suggestie invullen. Als er echt een belangrijke naam is vergeten, zal die vanzelf zo boven tafel komen. 

Waarom kun je alleen via internet stemmen? 

Dat heeft praktische redenen. Het is niet haalbaar om ook kaartjes via de post te verwerken. Een stemronde via de telefoon (naar een 0909-nummer) of SMS doen we alleen bij ronde 2. Dat is de stemronde waarin de drie finalisten bekend worden gemaakt en je uit die drie nominaties de definitieve winnaar kunt kiezen. Net als bij de stemming op de Televizier-Ring gebruiken we hiervoor mobiele communicatiemiddelen. 

Waarom zijn er maar 30 mannen genoemd voor de Zilveren Radioster Man? Er zijn er zoveel meer! 

We hebben voor beide Zilveren Radiosterren evenveel namen willen nomineren. 

Waarom zijn er maar liefst 30 vrouwen genoemd voor de Zilveren Radioster Vrouw? De meeste ken ik niet eens! 

Er zijn misschien minder vrouwen op popzenders maar des te meer vrouwen op nieuwszenders of klassieke zenders. Het is dus geen probleem om 30 goede vrouwelijke presentatoren te vinden. 

Wie heeft de RadioRing bedacht? 

Het oorspronkelijke idee is voortgekomen uit het AVRO Radio 2 mediaprogramma Antenne 2, waar Roeland van Zeijst en Arjan Snijders geprobeerd hebben deze publieksprijs op te zetten. Toen Snijders in 2006 Eindredacteur AVRO Radio werd, heeft hij het idee uitgewerkt en dit in 2006 mogen realiseren. Snijders heeft eerder een radio publieksprijs proberen op te zetten en in 2002 bij BNN de RoemRuchte Radio Reeks gemaakt waar ook de beste zender werd gekozen, The Station of the Nation. De AVRO en de organisatie van de Gouden Televizier-Ring heeft het idee met enthousiasme omarmd en zo is in 2006 de eerste publieksprijs voor radio ontstaan. De eerste editie was meteen een doorslaand succes en inmiddels is de Gouden RadioRing dus niet meer weg te denken uit het Nederlandse radiolandschap. De koppeling tussen de Televizier-Ring (met een gelijktijdige stemming en uitreiking op dezelfde dag) is in 2011 losgelaten, zodat Het AVROTROS RadioGala ook 's avonds kan worden gehouden.

Deel dit artikel