Christoffel en Kate Bisschop vormden in de 19e eeuw een kunstenaarsechtpaar en powerkoppel. Hun schilderijen in de stijl van de 17e eeuwse meesters als Vermeer en Rembrandt waren immens populair.
Wist je dat...
…Christoffel en Kate zich niks aantrokken van de tijd waarin ze leefden?
Ondanks de industrialisatie en andere grote veranderingen, schilderden ze in de stijl van de 17e eeuw.
…Kate zich al in Londen had ontwikkeld tot een respectabele kunstenaar?
Kate werd in 1834 geboren in Londen. Daar kreeg ze als kunstenaar al lovende kritieken en haar schilderijen waren over de hele wereld te zien.
Kate Bisschop-Swift, De tijd gaat snel voorbij, ca.1877-1878. Particuliere collectie.
…Christoffel ook wel de Friese Vermeer wordt genoemd?
Zijn verstilde beelden van vrouwen in gedachten verzonken bij een raam, met prachtig lichtinval, doen denken aan de schilderijen van Johannes Vermeer.
Christoffel Bisschop, De brief, 1899-1904, waterverf op papier. Fries Museum – collectie Provincie Fryslân – schenking Kate Bisschop-Swift – gerestaureerd met steun van de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting.
…Kate een slimme zakenvrouw was?
Ze wist het werk van haar en haar man slim onder de aandacht te brengen in koninklijke kringen.
Kate Bisschop-Swift naar Franz Xaver Winterthalter, Portret van Sophie van Württemberg, koningin der Nederlanden, 1902. Fries Museum – collectie Provincie Fryslân – schenking Kate Bisschop-Swift.
…Er een zelfportret van Christoffel werd geschilderd in opdracht van een bekend museum?
Er werd een zelfportret van Christoffel gemaakt in opdracht van het prestigieuze Uffizi in Florence! Het geeft aan hoe bekend hij destijds was.
…Hun nostalgische taferelen enorm goed aansloegen?
Zo goed dat ze een fortuin verdienden met hun schilderijen! Ze kregen opdrachten van adellijke families en vorstenhuizen.
Christoffel Bisschop, Portret van Wilhelmina van Oranje-Nassau, koningin der Nederlanden, ca. 1891, olieverf op doek, 172 × 111 cm. Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.
…Kate als eerste vrouw lid werd van een kunstenaarsgenootschap in Den Haag?
Kate werd als eerste vrouw werkend lid van het kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio.
Kate Bisschop-Swift lezend in de serre van villa Frisia, 1894-1904. Fries Museum.
Nu te Zien! Christoffel en Kate Bisschop in Het Fries Museum
Het Fries Museum haalt Christoffel en Kate Bisschop uit de vergetelheid met de tentoonstelling ‘Christoffel en Kate Bisschop: verlangen naar vroeger’. Benieuwd geworden? In het tv-programma Nu te Zien! duikt directeur van het Teylers Museum, Marc de Beyer, in het Fries Museum in het persoonlijke leven en de kunst van deze vergeten schilders.
Kijk Nu te Zien! dinsdag 5 september 2023 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 1.