Digitale oorlog - My Generation @ War - Aflevering 4

AVROTROS

Dasha woont in Oekraïne en werkt sinds de oorlog voor het mediateam van president Zelensky. Olha plaatst in verwoeste gebieden mobiele postkantoren zodat mensen post kunnen blijven ontvangen en versturen. In de vierde aflevering van My Generation @ War zie je hun verhalen.

Dasha heeft voor de oorlog een eigen bedrijf in online media-advies. Na 24 februari 2022, de dag waarop Rusland Oekraïne binnenvalt, wordt ze al snel toegevoegd aan het mediateam van president Zelensky.

'Ik was altijd een emotioneel en zenuwachtig persoon, maar vanaf dat moment ben ik gefocust en kalm', aldus Dasha.

Zonder haar dochter

Dasha heeft een dochter van twaalf jaar oud. Ze heeft haar naar het buitenland moeten sturen om zelf 24/7 beschikbaar te zijn voor haar werk. Ze maakt lange dagen op The Hill, zoals het gebouw heet waar het gebouw van de president verblijft. 

Ze is aanwezig bij de meeste bijeenkomsten van internationale politici, artiesten en andere hoogwaardigheidsbekleders die haar baas bezoeken. Dasha zorgt ervoor dat deze beelden online hun weg vinden.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

AVROTROSAVROTROS

Dasha werkt voor president Zelensky

“<span><span><span><span><span><span>We zijn niet de verloren generatie, maar de zoekende generatie</span></span></span></span></span></span>”
Dasha Zarivna

Angstige momenten

Tijdens de bezetting van Kherson beleefde Dasha angstige momenten. Veel vrienden en familie liepen daar groot gevaar. Russische militairen en inlichtingendiensten pakten mensen op die steun aan Oekraïne betuigden, en dat was bijna iedereen in Kherson.

Haar oma weigerde haar huis in een dorp nabij Kherson te verlaten. Dasha bracht hier veel tijd door als kind. Nu werd haar vertrouwde plek voortdurend beschoten. Als haar oma ternauwernood ontkomt aan een Russische raketaanval, waarbij het huis wordt verwoest, besluit ze toch te vertrekken.

Dasha is vastbesloten om na de oorlog terug te keren. Ze wil dan het huis van haar oma weer opbouwen zodat alles weer wordt zoals het was.

AVROTROS

Ohla Gorivna

Alles is veranderd

Olha werkte voor de oorlog al voor een Oekraïens postbedrijf. Dat doet ze nog steeds maar alles is veranderd. Vrienden en kennissen trokken weg uit de stad, maar Olha bleef. Ze wilde koste wat kost blijven om haar steentje bij te dragen. Het maakt haar niet uit als de raketten over haar huis vliegen, ze is niet bang en gelooft in het lot.

Gebombardeerd en vernield

Als het gebied rond haar woonplaats Kharkiv wordt bevrijd door het Oekraïense leger, blijken alle postkantoren in de regio door de Russen gebombardeerd en vernield te zijn. 

Haar bedrijf vraagt Olha of zij in dit totaal kapot geschoten gebied nieuwe mobiele postkantoren wil gaan openen. Dat is gevaarlijk werk omdat er nog mijnen kunnen liggen. Ook is er kans dat ze onder vuur wordt genomen in bevrijd gebied.

Kogelvrij vest met speciale vlag

Maar Olha trekt gewoon een kogelvrij vest aan en rijdt met haar auto stad en land af om containers neer te zetten zodat de achtergebleven mensen weer pakjes en brieven kunnen ontvangen.

Olha draagt een speciale vlag op haar kogelvrije vest. Ze kreeg het van een soldaat. Het is niet in de officiële kleuren blauw-geel, maar in zwart en rood omdat blauw-geel verandert zodra er bloed op komt naar zwart-rood.

Olha is actief op Instagram en doet daarop verslag van haar werk. Ze hoopt dat iemand haar voorbeeld volgt.

“<span><span><span><span><span><span>Ik had nooit gedacht dat ik mensen die je nooit ontmoet hebt, kunt haten. Maar dat kan.&nbsp;</span></span></span></span></span></span>”
Olha Igorivna

Olha: 'Het klinkt erg, maar ik ben me gaan beseffen dat ik sinds het begin van de oorlog enorm gegroeid ben. Ik ben tot meer in staat zowel fysiek als mentaal. Ik heb ook veel meer mensen ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt die ook anderen helpen.

Vroeger lag je leven min of meer vast. Je wist dat je zou afstuderen, werken, een gezin krijgen en dat was het. Maar nu zijn we onderdeel van een historisch moment en dat is heel bijzonder. Het is verschrikkelijk dat het oorlog is, maar toch heeft het waarde.'

Het verhaal van Dariia en Olha zie je in de vierde aflevering van My Generation @ War, woensdag 2 augustus 2023 om 21.00 uur op NPO 3.

Je kunt de serie ook in z’n geheel bekijken op NPO Start.