Hoe gaat het nu met postbezorger Olha uit My Generation @ War?

AVROTROS

In de aflevering van My Generation @ War ‘Digitale Oorlog’ volgen we Olha. Met haar werk bij Nova Post was ze een belangrijke schakel voor het contact van Oekraïners met elkaar.

Met Olha gaat het goed, al werkt ze niet meer bij Nova Post. Door onvoorziene omstandigheden moest ze haar werk voor het postbedrijf verlaten, wat ze erg jammer vond, omdat ze erg aan het werk gehecht was. Maar ze is dankbaar voor alles wat ze er heeft geleerd. “Ik kan een generator opzetten, ik kan werken met Starlink. Ik heb nu veel skills die misschien geen typische meiden-skills zijn, maar ik kan het vanwege het werk. Ik vind het wel cool.”

Update van Olha

Inmiddels heeft ze nieuw werk. Toch voeren verdriet en onzekerheid de boventoon in haar gedachten. “Ondanks dat er soms positief nieuws is, zijn veel ontwikkelingen aan het front verdrietig. Het moeilijkste is de onzekerheid. Niemand weet hoelang dit nog duurt, hoeveel meer mensen we zullen verliezen. Er gaan nog steeds veel mensen vrijwillig naar het front omdat ze ons land willen beschermen.”

“Niemand weet hoelang dit nog duurt, hoeveel mensen we zullen verliezen.”
Olha

Andere reactie

Ze kan niet één moment kiezen dat het meeste invloed heeft gehad op haar leven tijdens de oorlog. “Het zijn er zoveel dat het allemaal voelt als één grote tragedie. Dat gaat van de eerste keer dat ik hoorde dat een bekende was gesneuveld tot het nieuws dat we worden bedreigd met een explosie van een nucleaire energiecentrale. Ik merk dat ik ook anders reageer dan eerst. Geen plotselinge angst of paniek, maar meer de gedachte dat het niet erger dan dit kan worden.”

“Soms denk ik na over wat ik na de oorlog zou willen doen, maar ik kan niets bedenken. Waarschijnlijk een relatie en een familie stichten, maar ik vind het moeilijk om daar aan te denken want de oorlog zal niet morgen ophouden, of volgende week of volgende maand. Plannen maken voor daarna is jezelf alleen maar valse hoop geven. Maar ooit zal de overwinning plaatsvinden en dan wil ik graag meer van Oekraïne zien. Ik ben er zeker van dat het buiten Charkiv ook prachtig is.”

Bekijk de aflevering 'Digitale Oorlog' nu op NPO Start